Metroul de Otopeni: Guvernul ar putea lua bani de la BERD pentru secţiunea nefinanţată de UE – API

04 03. 2019
134869_pajura_09803700

Fondurile BERD reprezintă soluţia identificată de Guvern pentru construirea secţiunii Tokyo – Aeroportul Otopeni a Magistralei 6, pentru care nu a primit finanţare de la Comisia Europeană, spun reprezentanţii API pe forumul Asociaţiei.

Licitaţia pentru construirea secţiunii Tokyo – Aeroportul Otopeni ar putea fi lansată în luna aprilie, după ce luna aceasta este programată lansarea licitaţiei pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo, mai spun reprezentanţii API, care citează directori Metrorex.

Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor, anunţa încă din ianuarie 2018 că Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a decis să aloce suma de aproximativ 300 de milioane de euro pentru completarea aranjamentului financiar la magistrala de Metrou M6 (1 Mai – Otopeni).

Înainte de a apela la BERD, Metrorex propusese o revizuire a acordului de împrumut încheiat încă din 2010 cu Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA). În funcţie de răspunsul co-finanţatorului JICA, urma să fie finalizată şi documentaţia de licitaţie pentru secţiunea Tokyo – Otopeni. 

Autorităţile române sperau ca finanţarea JICA să se acorde doar pentru componentele nefinanţate de UE, şi nu pentru 30% din toate componentele metroului de Otopeni, aşa cum prevedea iniţial acordul de împrumut, potrivit unor membri ai forumului API.

Pe lângă licitaţiile pentru structura de rezistenţă, Metrorex estimează că în septembrie anul acesta va lansa licitaţiile pentru lucrări de arhitectură, instalaţii electromecanice şi cale de rulare.

Trenuri de 90 milioane de euro pentru Metroul de Otopeni

De asemenea, în decembrie anul acesta ar urma licitaţia pentru sistemul de automatizare şi automatizare a traficului pentru întreaga magistrală şi cea pentru 12 trenuri de metrou. Valoarea estimată a contractului pentru noile trenuri este de 420 de milioane de lei, fără TVA (90 milioane de euro).

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).

Tot pentru acest proiect, Comisia Europeană a aprobat pe 13 februarie alocarea a peste 517 milioane de euro. Cofinanțarea europeană este destinată construcției secțiunii 1 Mai – Tokyo, cu lungime de 6 kilometri din totalul de peste 14 kilometri cât urmează să aibă la final întreaga magistrala de metrou M6 (1 Mai – Aeroport Henri Coandă Otopeni).

În total, investiţia în Magistrala 6 de metrou, inclusiv cele 12 trenuri, va ajunge la 1,3 miliarde de euro. Conform estimărilor actuale ale Metrorex, linia de metrou către aeroport ar trebui finalizată în noiembrie 2023.