Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că termenul limită pentru finalizarea metroului către Aeroportul Otopeni este anul 2026 şi l-a acuzat pe fostul ministru Cătălin Drulă că timp de un an a stopat acest proiect care avea parte de finanţare japoneză.
„Metroul către Aeroportul Otopeni. Termenul limită este 2026. Timp de un an de zile, acest proiect care avea finanţare japoneză a fost stopat de către un fost ministru al Transporturilor neconsiderând că e un proiect important pentru bucureşteni. Aproape l-a anulat. (Cătălin Drulă – n.r.) El a oprit proiectul. Anul trecut mi-am cerut scuze ambasadorului Japoniei. În 2-3 săptămâni cred că cei de la metrou vor putea anunţa câştigătorii licitaţiei pentru acest proiect. Japonezii sunt extrem de serioşi din acest punct de vedere”, a declarat Sorin Grindeanu, luni la Digi24.ro, potrivit News.ro.
El a mai explicat că primul tronson, din cele două, cel până la Mall Băneasa este deja în lucru.
„Sunt două tronsoane – unul care vine până la Mall Băneasa şi al doilea spre aeroport. Primul tronson este deja în lucru. În PNRR, s-a trecut un proiect care nu era matur, finanţare pe M4. Eu am transmis colegilor din guvern dorinţa noastră de a muta acestă finanţare de pe M4 din PNRR să fie pe M6 unde deja e dat câştigătorul şi lucrările au început deja, pentru că riscă ca acest M4, repet proiect nematur, să nu poţi să îl finalizezi până în 2026. Nu au fost autorizate PUZ-urile, autorizaţiile, totul este în fază birocratică. Eu cred că vom convinge Comisia să facem această schimbare între M4 şi M6 (magistrala spre Aeroportul Otopeni), urmând ca M4 să rămână pe viitorul program operaţional de transporturi. Termenul limită este 2026. Am putea să mergem cu metroul până la Aeroport în 2026? Da”, a completat Grindeanu, conform sursei citate.
În septembrie, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat că toate cele trei firme calificate în procedura de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru secțiunea 2 a Magistralei M6, respectiv Tokyo – Aeroport Henri Coandă, au depus ofertele la termenul stabilit.
Cei 3 ofertanți, care au depus oferte până la termenul limită din 5 septembrie 2022, sunt:
1. ALSIM ALARKO SANAYI TESISLERI VE TICARET A.S.
2. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S.
3. GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.
Secțiunea 2 Tokyo – Aeroport Henri Coandă are un traseu de 7,6 km și cuprinde 6 stații:
– Washington
– Paris
– Bruxelles
– Otopeni
– Ion I.C. Brătianu
– Aeroport Otopeni
Valoarea estimată a contractului este de 1,3 miliarde de lei, fără TVA.
Pe 8 martie, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde 6 noi stații, a anunțat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul a fost câștigat de asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.
Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.
CITEȘTE ȘI