„Eu am semnale că va începe mai devreme (de această vară – n.r.). Am avut o discuție săptămâna trecută cu antreprenorii și mi-au zis că undeva în o lună vor începe lucrările pe prima secțiune din M6”, a transmis șeful Transporturilor aflat într-o vizită pe lotul 2 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord).
Întrebat dacă se pierde finanțarea de peste 500 de milioane de euro obținută pentru acest proiect în 2019 și care trebuia atrasă până la finalul anului 2023, Grindeanu a răspuns că proiectul va fi fazat. „Toate aceste lucruri, fiind vorba de un proiect care se poate faza, se va faza pe viitorul program operațional. Nu există altă alternativă”, a explicat Grindeanu.
Acesta a efectuat și săptămâna trecută o vizită pe Autostrada Bucureștiului (A0), dar pe sectorul sudic, acolo unde lucrează constructorul turc Alsim Alarko. Același constructor a câștigat contractul pentru prima secțiune a Magistralei 6 de metrou.
Lucrările pregătitoare pentru construirea secțiunii 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Magistralei 6 sunt estimate să înceapă în al doilea trimestru al anului, declarau în martie pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Metrorex.
„Începerea lucrărilor de eliberare amplasament și organizare de șantier pentru Secțiunea 1 – 1 Mai – Tokyo este estimată în trimestrul II, 2023”, a declarat luna trecută Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex.
Aceasta a mai menționat că Proiectul Tehnic aferent Secțiunii 1 – 1 Mai -Tokyo a fost predat. „În urma analizei acestuia s-a transmis o serie de observații în vederea implementării și revizuirii”, a completat atunci șefa Metrorex.
Amintim că pe 8 martie 2022, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde șase noi stații.
Pentru secțiunea 2 Tokyo/Băneasa – Aeroport Henri Coandă a Magistralei M6, Metrorex urmează să semneze contractul cu asocierea desemnată câștigătoare, respectiv Gulermak – Somet.
Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.