Metroul de Otopeni: Marele hop peste care mai trebuie să treacă Magistrala 6

Magistrala 6, cel mai avansat proiect de linie nouă al Metrorex, trebuie să treacă de o etapă crucială pentru a deveni realitate: obţinerea finanţării europene. Apoi, în a doua jumătate a anului viitor, urmează să fie selectat constructorul metroului către Aeroportul Otopeni, conform estimărilor oficialilor companiei.
Economica.net - mie, 06 dec. 2017, 22:01
Metroul de Otopeni: Marele hop peste care mai trebuie să treacă Magistrala 6

Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni, este cel mai avansat proiect al Metrorex, cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi în Guvern anul trecut şi exproprierile declanşate anul acesta.

De asemenea, are realizată proiectarea preliminară iar pe 30 octombrie a primit Acordul de Mediu.

Mai mult, au fost parcurşi primii paşii către accesarea fondurilor europene: a fost transmisă cererea de finanţare către Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport (OIT), potrivit datelor Metrorex, preluate pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură (foto jos).

Obţinerea finanţării europene este crucială pentru implementarea celui mai matur proiect al Metrorex, estimat la peste 1,3 miliarde de euro, spun specialişti din piaţă.

Exproprierea terenurilor Băneasa Investments sub sechestru DNA, o problemă falsă?

În ceea ce priveşte situaţia cu terenurile Băneasa Investments din culoarul de exproprieri, peste care a pus sechestru DNA, aceştia apreciază că reprezintă o falsă problemă. Şi asta pentru că poate fi rezolvata simplu cu ajutorul Ministerului Finanţelor, prin mutarea sechestrului pe altceva.

O opinie similară are şi Alin Goga, fost consilier juridic la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Potrivit acestuia, DNA poate muta sechestrul de pe terenuri pe conturile în care vor fi vărsate despăgubirile pentru terenurile expropriate.

Pe de altă parte, terenurile aflate sub sechestru nu pot fi vândute şi nu pot fi expropriate nici măcar de către Metrorex, declara pentru ECONOMICA.NET Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), acţionar în cadrul Băneasa Investments.

Sechestrul pe terenurile Băneasa Investments a fost instituit în cadrul dosarului „Ferma Băneasa”.

Judecarea în acest dosar a început în 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, fostul rector al USAMV Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anul acesta, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

În vederea realizării exproprierilor, Metrorex a scos la licitaţie pe 5 decembrie un contract estimat la 2 milioane de lei pentru servicii de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în fata instantelor judecătoreşti.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuţie este de 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov şi are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Simona Bucura-Oprescu: UE trebuie să finanțeze inițiativele pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde din competitivitate
Simona Bucura-Oprescu: UE trebuie să finanțeze inițiativele pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde ...
Uniunea Europeană trebuie să pună accent şi pe finanţarea iniţiativelor pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde din competitivitate, deoarece resursa umană este cea mai......
Marii producători alimentari vând mărfuri mai puțin sănătoase în țările sărace – raport
Marii producători alimentari vând mărfuri mai puțin sănătoase în țările sărace – raport
Cele mai mari companii mondiale de alimente şi băuturi vând în medie ţărilor cu venituri scăzute produse care sunt ...
Kostas Salvaras a fost numit Area Vice President South-East Europe Cluster în cadrul Philip Morris International
Kostas Salvaras a fost numit Area Vice President South-East Europe Cluster în cadrul Philip Morris International
Începând cu 1 septembrie 2024, Philip Morris International (PMI) l-a numit pe Kostas Salvaras (foto) în funcția de Area ...
Compania energetică poloneză R.Power, prezentă şi în România, emite obligațiuni verzi în valoare de 122 de milioane de euro
Compania energetică poloneză R.Power, prezentă şi în România, emite obligațiuni verzi în valoare de 122 de milioane ...
R.Power, un dezvoltator polonez de top de proiecte fotovoltaice, a emis obligațiuni verzi în valoare de 122 de milioane ...