Obiectul cererii de finanțare „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)” este reprezentat de asigurarea unei conexiuni directe între București şi Otopeni, respectiv între Gara de Nord București şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, prin construirea unei noi linii de metrou cu o lungime de 14,2 km şi 12 staţii de metrou.
Valoarea totală a proiectului este de 1,39 miliarde de euro, potrivit Ministerului Transproturilor. Obţinerea finanţării europene este crucială pentru implementarea celui mai matur proiect al Metrorex, spun specialişti din piaţă.
Ministrul Transporturilor Felix Stroe anunţa în deschiderea şedinţei de guvern de săptămâna trecută că va depune pe 27 decembrie aplicaţia de finanţare pentru Magistrala 6 de metrou.
Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni, este cel mai avansat proiect al Metrorex, cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi în Guvern anul trecut şi exproprierile declanşate anul acesta.
De asemenea, are realizată proiectarea preliminară iar pe 30 octombrie a primit Acordul de Mediu.
Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.
Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.
Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).
Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuţie este de 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov şi are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.
Felix Stroe s-a făcut remarcat încă de la prima şedinţă de Guvern la care a participat cu declaraţia că la Ministerul Transporturilor se va lucra 30 de zile pe lună.
„La Ministerul Transporturilor se continuă ceea ce s-a făcut până astăzi. Se măreşte ritmul. Se va lucra 30 de zile pe lună – cât e nevoie, în fiecare zi – fără sărbători, astfel încât să dăm veşti bune românilor, să vadă cu ochii lor că ceea ce e scris în programul de guvernare se înfăptuieşte”, declara în octombrie Felix Stroe.
Premierul Mihai Tudose i-a replicat atunci să facă totuşi o dispensă pentru februarie.