„Primele trenuri au început deja să circule, ritmul lor este încă groi, însă situaţia este în curs de normalizare”, a declarat pentru AFP o sursă din minister.
„Suntem obligaţi să ne revenim la muncă, altfel, pe uşă” a declarat pentru AFP Thomas Zaharis un oficial sindical din cadrul metroului.
Conflictul, primul cu o astfel de durată de la începutul anilor 2000, s-a intensificat progresiv şi a cuprins şi celelalte mijloace de transport public, respectiv autobuze, troleibuze şi tramvaie, în cazul cărora suspendarea activităţii se produce tot mai des, paralizând capitala.
Trei sute de poliţişti au fost mobilizaţi, vineri, într-un depou al metroului din Atena pentru a pune capăt ocupaţiei greviştilor care blochează transportul public de nouă zile pentru a protesta faţă de tăierile salariale şi de cura de austeritate din Grecia.
Joi, Guvernul a ordonat rechiziţionarea metroului în faţa nemulţumirii tot mai mari a călătorilor. Sindicatele au ripostat cerând o blocare totală, vineri.
Vineri dimineaţa, aproximativ 300 de poliţişti în echipament anti-revoltă au luat cu asalt un depou pe care îl ocupau greviştii şi au arestat patru persoane pe care le-au eliberat la scurt timp, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul poliţiei.
Sute de manifestanţi s-au adunat imediat în jurul depozitului, după raidul poliţiei, potrivit aceleiaşi surse.
Intervenţia s-a petrecut fără confruntări majore şi, potrivit televiziunilor, calmul a revenit în jurul depoului, unde sute de sindicalişti şi simpatizanţi ai opoziţiei s-au adunat pentru a protesta, sub atenta supraveghere a poliţiei.
În timp ce opoziţia denunţă o măsură anti-democratică, sindicatele din trasporturile publice ateniene au ripostat prin decretarea unui „black-out” total vineri. Ei anunţaseră totodată o manifestaţie, care urma să aibă loc la ora 12 în centrul Atenei, însă aceasta a fost anulată.
Premierul conservator Antonis Samaras, a sugerat joi că nu va ceda în faţa revendicărilor greviştilor, care cer să nu li se aplice noile tăieri salariale impuse de creditori, în speţă UE şi FMI.
„Poporul grec a făcut sacrificii enorme, nu pot autoriza excepţii (…) transporturile publice nu aparţin corporaţiilor”, a afirmat Samaras.
În paralel, poliţia a început să distribuie la domiciliile celor 2.500 de angajaţi ai metroului rechizitorii prin care se cere revenirea acestora la locurile de muncă, a spus o sursă din poliţie.
Până în prezent nu s-a constatat niciun incident în acest proces, permiţând, conform unei surse judiciare, arestarea în flagrant delict a refractarilor, care se expun totodată concedierilor.
Potrivit mass-mediei, guvernul doreşte să obţină luni întoarcerea la normal în transporturi.
Sindicatele autobuzelor din Atena, care nu sunt afectate de rechizitorii, au sugerat că vor desfăşura greve până marţi. Chiar cu ordinele rechizitorii, o sistare totală a tuturor transporturilor publice este programată joi, 31 ianuarie, în capitală.
Samaras a primit susţinere din partea aliatului socialist Evangelos Venizelos, însă cel de-al treilea partener guvernamental, micul partid moderat de drepta Dimar, şi-a exprimat „dezacordul”.
GSEE, principala confederaţie sindicală, având un milion de membri, a denunţat un „derapaj democratic” în rechizitoriu şi ameninţă cu o nouă grevă generală.