Guvernul şi principalul partid de opoziţie au ajuns la un acord asupra legislaţiei, care urmează să fie transmisă pentru aprobare Congresului. Partidul de la guvernare, PRI, şi principalul opozant, PAN, au suficiente voturi pentru a asigura majoritatea de două treimi necesară modificării constituţiei.
Mexic a naţionalizat în 1938 industria petrolului, considerată în prezent un simbol al mândriei naţionale şi suveranităţii. Ţara este al nouălea mare producător de petrol din lume şi deţine, potrivit unor estimări, rezerve de gaze de şist situate pe locul al patrulea la nivel global.
Reforma în energie reprezintă principala propunere a preşedintelui Enrique Peña Nieto, în încercarea de a stimula creşterea economică şi de a majora producţia de petrol, în stagnare la circa 2,5 milioane de barili pe zi în ultimii ani.
Companiile private puteau activa în sectorul petrolier doar pe partea de servicii, sub contract cu Pemex. Noua legislaţie va permite statului să intre în diverse forme de parteneriat cu investitori privaţi, precum împărţirea producţiei, a profitului sau licenţiere în schimbul plăţii de taxe şi redevenţe.
Statul va înfiinţa, de asemenea, un fond suveran finanţat din venituri din petrol similar celui al Norvegiei.