MFP a atras 1,23 miliarde lei. Randamentul obligaţiunilor pe trei ani ajunge la un nou minim istoric

Economica.net
04 02. 2013
ministerul_finantelor_publice1_03477100_88479200_99246100

Prin titlurile la un an, Trezoreria a împrumutat 500 milioane lei, la un randamnet de 5,51%, în scădere faţă de cel plătit la operaţiunea din ianuarie pentru astfel de titluri, de 5,85%. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 1,24 miliarde lei.

Unii dealeri se aşteptau la o cerere ridicată pentru aceste titluri, având în vedere că miercuri ajung la scadenţă certificate în valoare de 2 miliarde lei.

La operaţiunea de vânzare de obligaţiuni pe trei ani, administratorii datoriei publice au atras 737,3 milioane lei, la un randament mediu de 5,69%. În ianuarie, Finanţele au plătit 5,95% pentru titlurile cu aceeaşi scadenţă.

Băncile au subscris titluri de 857,3 milioane lei, iar valoarea programată a fost de 500 milioane lei.

Analiştii ING Bank menţionau într-un raport transmis luni dimineaţă că recentul avans al leului sugera că interesul jucătorilor străini pentru datoria publica locală este în continuare ridicat, însă se aşteptau ca Ministerul Finanţelor să nu vândă mult peste sumele planificate, cu scopul de a susţine inerţia pozitivă a titlurilor de stat.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Ministerul Finanţelor a planificat pentru luna ianuarie licitaţii în valoare cumulată de 3,7 miliarde lei. Licitaţiile programate pentru prima lună din acest an aveau valori indicative de 4,6 milioane lei, însă administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro împrumutaţi prin obligaţiuni cu scadenţa la 3 ani.

Următoare licitaţie este planificată pentru joi, când Trezoreria va scoate la vânzare obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de 500 milioane lei.