Titlurile ajung la scadenţă în iulie 2014, iar randamentul de joi a coborât cu 0,65 puncte procentuale faţă de nivelul din februarie, atingând cel mai redus nivel plătit vreodată pentru această scadenţă.
Valoarea indicativă a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile au însumat 2,33 milioane lei.
La licitaţia din februarie pentru această scadenţă, administratorii datoriei publice au atras tot 600 milioane lei, la un randament de 5,83%.
Trezoreria a anunţat că intenţionează să împrumute în luna martie 3 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa locală, sub suma atrasă în februarie, de 4 miliarde lei.
În luna martie ajung la scadenţă titluri de circa 6 miliarde lei, dublu faţă de valoarea împrumuturilor planificate.
Miercuri au ajuns la scadenţă titluri de 2,6 miliarde lei, care se adaugă la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate săptămâna trecută. Totodată, dealerii cred că lichiditatea din piaţă este suplimentată şi de plătile realizate de Ministerul Finanţelor.
De la începutul lunii martie, Trezoreria a atras doar 1,5 miliarde lei.
Următoarea operaţiune va fi organizată luni, pentru titluri pe un an, prin care Finanţele vor să atragă tot 500 milioane lei.
Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.
Administratorii datoriei publice au anunţat că vor să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 16,92 miliarde lei, la care se adaugă 502,5 milioane euro şi 1,5 miliarde de dolari.