MFP a finalizat primele două legi privind achiziţiile publice şi le pune în dezbatere pe următoarele două

Economica.net
24 09. 2015
documente_57284900

‘Proiectele de lege sunt definitivate, acestea urmând a fi supuse avizării interinstituţionale şi vor fi transmise spre aprobare Parlamentului după ce vor fi aprobate de Guvernul României’, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, reforma sistemului de achiziţii publice trebuie să asigure eficientizarea modului în care sunt cheltuite toate fondurile publice, indiferent că ne referim la banii de la bugetul de stat sau la fondurile europene.

‘Nu trebuie să mai existe criterii diferite în cheltuirea acestora, iar întreaga administraţie publică trebuie să se concentreze în a dezvolta proiecte, nu în justificarea bugetelor şi în cheltuirea sumelor de care dispun. Eficienţa trebuie să devină criteriul de bază în dezvoltarea şi implementarea unui proiect, în timp ce sursa de finanţare a acestuia trebuie să devină un aspect mai puţin important. Astfel, vom putea oricând să decontăm proiectele finanţate din sume asigurate de la bugetul de stat din fondurile alocate de Uniunea Europeană. Reforma sistemului de achiziţii publice va însemna, înainte de toate, mutarea accentului pe raportul preţ/calitate! Am finalizat deja primele două proiecte de legi. În aceste zile începem dezbaterea publică a celorlalte două proiecte de acte normative care vor completa pachetul legislativ, alături de Strategia naţională în domeniul achiziţiilor publice’, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cele două proiecte, care au fost supuse dezbaterii publice în data de 22 iulie, au fost publicate pe paginile web ale MFP şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), împreună cu documentele centralizatoare care prezintă rezoluţia dată în cazul fiecărui comentariu primit pe marginea acestora, respectiv comparaţia între prevederile noilor Directive europene în materie şi prevederile celor două proiecte de legi, se mai arată în comunicatul citat.

Următoarele două proiecte care vor completa legislaţia în domeniu vor viza achiziţiile sectoriale (utilităţi), proiect care a fost publicat pe site joi, respectiv concesiunile, act care va fi supus dezbaterii publice în data de 25 septembrie. ‘Proiectele de acte normative menţionate sunt realizate în cadrul Comitetului Inter-ministerial pentru achiziţii publice, din care fac parte specialişti din cadrul tuturor instituţiilor implicate’, se subliniază în comunicat.