MFP a împrumutat marţi 75 de milioane lei de la băncile comerciale

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat marţi 75 de milioane de lei de la băncile comerciale, aceasta fiind o sumă suplimentară aferentă licitaţiei de obligaţiuni de luni, când Trezoreria a atras 593,6 milioane de lei, la un randament de 3,83%.
Economica.net - mar, 04 nov. 2014, 18:28
MFP a împrumutat marţi 75 de milioane lei de la băncile comerciale

La sesiunea de oferte necompetitive de marţi, băncile au subscris oferte de 75 de milioane lei.

MFP a împrumutat luni 593,6 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 3,83%, printr-o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, prima din luna noiembrie, la care băncile au subscris oferte de 1,22 miliarde de lei.

Trezoreria a împrumutat mai mult decât nivelul programat – 500 milioane lei, iar randamentul mediu este mai mic decât cel stabilit cu câteva zile în urmă, la o licitaţie similară, când MFP s-a împrumutat de la bănci la un randament mediu de 3,93%, pentru acelaşi tip de obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat împrumuturi de 3,645 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza o licitaţie de certificate de trezorerie cu discont, pe 10 octombrie, în valoare de un miliard de lei.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni, cu scadenţe la trei, cinci, şapte, 10 şi 15 ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

În octombrie, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat peste 4,08 miliarde lei de la băncile comerciale, prin nouă licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, peste nivelul programat, de 3,945 miliarde lei.

Pe parcursul lunii octombrie, MFP s-a împrumutat la randamente medii cuprinse între 1,90%, în cazul a două emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenţe la şapte şi, respectiv, 11 luni, şi 3,93%, în cazul unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa la 124 de luni.

Tot în octombrie, România a împrumutat 1,5 miliarde euro de pe piaţa externă de capital, prin obligaţiuni cu maturitatea de 10 ani. În octombrie 2014, România a emis pentru prima dată obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la o rată a dobânzii sub 3%.

Te-ar mai putea interesa și
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în urma protestelor care au loc în regiune
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Martinica, teritoriu francez de peste mări, asupra......
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august ...
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite – (Video)
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de ...
Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, ...
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului la "BBB minus", ...