Ministerul a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,153 miliarde lei, faţă de 1 miliard de lei suma vizată. Randamentul mediu a fost de 4,63% pe an, în creştere de la 4,28% în 19 august, data ultimei licitaţii pentru astfel de obligaţiuni. Atunci Finanţele au atras 500 milioane lei prin redeschiderea acestei emisiuni.
Randamentul maxim acceptat luni a fost de 4,75% pe an.
„Suma relativ ridicată, care ne aşteptăm să fie vândută în întregime, împreună cu scadenţa relativ îndepărtată a instrumentului (licitaţii similare ale MF au fost pentru titluri de stat la 11 şi 6 luni în octombrie anul trecut) ar putea împinge randamentul maxim în jurul a 4,6%, cu circa 5pb (0,05 puncte procentuale – n.r.) peste cotaţiile superioare din piaţa secundară, o uşoară înrăutăţire faţă de precedentele licitaţii din august”, se arată într-o notă transmisă luni dimineaţă de analiştii ING Bank.
Costul de finanţare este încă sub cel acceptat la începutul lunii iunie, când a fost lansată această emisiune de obligaţiuni. Finanţele au acceptat atunci să plătească un randament mediu de 4,96% pe an pentru aceste titluri şi au atras aproape 542 milioane lei.
Obligaţiunile din această emisiune ajung la maturitate în august 2016, iar prin cele patru licitaţii organizate pentru această emisiune Trezorezia a împrumutat în total 2,087 miliarde lei.
Marţi urmează o licitaţie suplimentară pentru vânzarea de obligaţiuni din aceeaşi emisiune, însă la această operaţiune pot fi plasate doar necompetitive, în care se precizează doar suma subscrisă. De regulă, în cadrul licitaţiilor suplimentare, randamentul este acelaşi cu cel din licitaţia principală. Trezoreria intenţionează să atragă marţi 100 milioane lei.
Ministerul Finanţelor Publice a programat licitaţii pentru plasarea de titluri de stat în valoare de 3,87 miliarde lei în septembrie, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenţă, de 2,78 miliarde lei.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 31,541 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.
Ministrul pentru Buget Liviu Voinea a declarat joi că România intenţionează să vândă obligaţiuni pe piaţa externă pentru a doua oară în acest an, pentru finanţarea deficitului bugetar. El a anticipat că oferta fi de cel puţin 1 miliard de euro şi titlurile vor fi emise în euro.