MFP: Acordul privind de Rezoluţie, parte a Uniunii Bancare, va fi semnat în maicontribuţiile la Fondul Unic
‘Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum şi de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord’, se precizează în comunicat.
Potrivit documentului, România a participat la negocieri cu o echipă condusă de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi a obţinut îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativităţii de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluţie bancară.
‘Prezenţa României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecţie sporită mediului bancar din România şi contribuabililor şi, de asemenea, va asigura participarea autorităţilor române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluţie. În acest context, Guvernul şi preşedintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze Acordul mai sus menţionat, în luna mai, odată cu statele din zona euro’, se subliniază în comunicat.
Documentul are ca scop asigurarea finanţării măsurilor de rezoluţie adresate instituţiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluţie şi este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. ‘Menţionăm că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competenţe sporite de supraveghere către Banca Centrală Europeană şi care va deveni operaţional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluţie (bazat pe două elemente, Acordul menţionat mai sus şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie) şi o schemă comună de garantare a depozitelor’, subliniază comunicatul citat.
Fondul Unic de Rezoluţie se va constitui din contribuţii ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară şi va fi finanţat în conformitate cu regulile din Directiva privind înfiinţarea unui cadru de rezoluţie şi redresare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acordul constituie baza legală care permite transferul sumelor colectate în compartimentele naţionale către Fond şi mutualizarea progresivă a acestora într-o perioadă de tranziţie de maxim 8 ani.