Pe de altă parte, însă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, susţine că, pentru a nu fi distorsionată piaţa, companiile din acelaşi domeniu de activitate trebuie să plătească taxe similare, indiferent dacă activul supus impozitării este deţinut de stat sau de o companie privată.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor susţine că, din punct de vedere legislativ, situaţia este clară, dar mai există confuzii din cauza modalităţilor contabile de înregistrare a activelor.
‘Ordonanţa 102 a stabilit faptul că nu se datorează impozit pentru bunurile aflate în domeniul public al statului. Prin urmare, dacă sunt anumite societăţi cu capital de stat care au în administrare bunuri din domeniul public al statului, acestea ar trebui să nu fie incluse în bilanţurile societăţilor respective şi nu ar trebui să se plătească impozit pentru acest tip de active, care sunt ale statului, nu sunt ale lor. Dar în ultimul timp am văzut situaţii în care anumite societăţi aveau active înregistrate în contabilitate în fel de fel de moduri, iar această distincţie între patrimoniul lor şi patrimoniul statului nu era foarte clară, ceea ce a generat o serie de confuzii care vor fi clarificate’, a explicat Dan Manolescu.
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu a precizat că, până în acest moment, nu a primit nicio sesizare cu privire la acest aspect, dar nu ar trebui făcută o diferenţiere între activele deţinute de stat şi cele ale companiilor private. ‘Eu pregătisem răspunsul standard (la o întrebare cu privire la exceptarea activelor deţinute de stat de la impozitul pe construcţiile speciale – n.r.) dar, după ce l-am auzit pe domnul secretar de stat (Manolescu – n.r.), am intrat la idei. Răspunsul standard este: cât timp se aplică o taxă tuturor companiilor care au un anumit obiect de activitate, într-un domeniu economic, noi spunem că este OK, nu distorsionează concurenţa. Nu spunem că este bine sau rău să se pună o taxă, dar pe noi ne interesează să nu fie o companie dezavantajată faţă de alta. Nu am primit nicio sesizare şi nu am analizat subiectul. Dar reacţia mea ar fi, la cald, că dacă mă interesează să nu distorsionez concurenţa între o companie şi alta, nu mă interesează foarte tare că este în patrimoniul lui ‘x’ sau lui ‘y’, ci mă interesează ca, în activitatea ei, o companie să aibă costuri, datorită acţiunii statului, similare cu alta. Pentru că dacă unul îşi face investiţia lui şi plăteşte o taxă, iar altul spune ‘activul este în patrimoniul statului, nu al meu, dar eu îl folosesc de fapt’, în termeni practici tot aia e. Ar fi un avantaj pentru compania care nu plăteşte taxa’, a explicat Chiriţoiu.
De altfel, Bogdan Chiriţoiu a spus că anul acesta energia reprezintă prioritatea Consiliului. ‘Este un sector economic mare, cu mulţi actori de stat, ceea ce creează probleme concurenţiale suplimentare. În plus, este o piaţă în curs de liberalizare şi vrem să facem piaţa să funcţionez cât se poate de bine’, a spus Chiriţoiu.
Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.
Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.
Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.