Vor fi organizate două licitaţii pentru certificate de trezorerie şi patru pentru obligaţiuni cu scadenţa între 2 şi 10 ani, fiecare cu o valoare indicativă de 500 milioane lei, potrivit calendarului.
În luna martie ajung la scadenţă titluri de circa 6 miliarde lei, dublu faţă de valoarea împrumuturilor planificate.
Prima operaţiune va fi organizată joi, 7 martie, pentru obligaţiuni pe 4 ani.
Finanţele au atras în februarie 4,03 miliarde lei, prin obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu mult sub suma împrumutată în ianuarie, de 11,4 miliarde lei. Tot în februarie administratorii datoriei publice au atras şi 1,5 miliarde de dolari de pe pieţele externe.
Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.
Ultimele şedinţe din această săptămână au fost caracterizate de intrări suplimentare de fluxuri străine pe segmentul de obligaţiuni 2-5 ani din piaţa secundară a titlurilor de stat în lei, înainte de includerea oficială a obligaţiunilor emise de România într-un indice important al pieţelor emergente, potrivit dealerilor.
Administratorii datoriei publice au anunţat că vor să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 15,42 miliarde lei, la care se adaugă 502,5 milioane euro şi 1,5 miliarde de dolari.