MFP: PIB-ul pe locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare este în România la 55% faţă de media UE
‘Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat la standardul puterii de cumpărare este pentru România de 55% din media UE. Avem un decalaj de 45 de puncte procentuale faţă de media UE. Estimările indică faptul că România se va apropia de 70% din media UE în jurul anului 2020. Reformele structurale stimulează convergenţa reală, respectiv PIB pe cap de locuitor, rezultând o creştere a veniturilor care duce la o creştere a veniturilor bugetare, fapt ce va reduce deficitul bugetar şi datoria publică’, a spus Pescaru.
Ea a precizat că priorităţile MFP sunt sistemul de pensii, cheltuielile pentru sănătate şi datoria publică.
‘Printre priorităţile pe care le avem sunt sistemul de pensii, cheltuielile pentru sănătate şi datoria public. În ce priveşte pensiile şi cheltuielile pentru sănătate, viabilitatea finanţelor publice pe termen lung în ceea ce priveşte costurile cu îmbătrânirea populaţiei este analizată de Comisia Europeană şi de experţii naţionali în cadrul unui grup de lucru la nivelul CE. În cazul României, raportul 2015 nu a relevat riscuri pe termen scurt în ce priveşte durabilitatea, un nivel scăzut de riscuri pe termen mediu şi un risc moderat pentru orizontul de proiecţie 2060’, a explicat secretarul de stat în MFP.
De asemenea, Pescaru a vorbit despre o estimare a deficitului public de pensii, de 1,2% din PIB, în 2060.
‘În conformitate cu previziunile pentru noul exerciţiu, se estimează că ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB va fi sub media UE pentru întreaga perioadă de proiecţie. Deficitul sistemului public de pensii va ajunge la 1,2% din PIB în anul 2060 de la un deficit de 2,3% în anul 2013’, a arătat oficialul MFP.