‘Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice este de 1.527, exclusiv demnitarii. (…) Ministrul Finanţelor Publice este ajutat în activitatea de conducere a ministerului de şapte secretari de stat, numiţi prin decizie a prim-ministrului’, se arată în proiectul menţionat.
Potrivit notei de fundamentare, înfiinţarea acestor posturi este justificată de creşterea volumului şi complexităţii activităţii ministerului.
‘Atribuţiile secretarilor de stat vor fi stabilite ulterior, prin ordin al ministrului Finanţelor Publice’, se mai arată în document.
Organigrama MFP a fost modificată şi la jumătatea anului 2016, când numărul de posturi a crescut cu peste 60, a mai fost înfiinţat un post de secretar de stat, responsabil cu coordonarea activităţii referitoare la afacerile europene din perspectiva finanţelor publice, în vederea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (PRES), în perioada iulie – decembrie 2019.
La momentul respectiv, Guvernul sublinia faptul că, pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil, Ministerul Finanţelor Publice va trebui să organizeze toate activităţile pe care le presupune îndeplinirea rolului de PRES la standarde europene, în paralel cu asigurarea derulării activităţilor curente implicate de afacerile europene. Acestea sunt necesare pentru a susţine interesul naţional în raport cu celelalte state membre, respectiv Comisia şi Consiliul Uniunii Europene, menţiona Executivul, într-un comunicat de presă.