Michael Shu, șeful BYD Europa, consideră viitoarea uzină din Ungaria poarta de intrare pe continent ca „marcă locală”

CEO-ul diviziei europene a gigantului chinez BYD a explicat într-un interviu planurile companiei sale și modul în care Ungaria va deveni poarta de intrare pe piața Bătrânului Continent.
Robert Stan - joi, 14 mart. 2024, 22:15
Michael Shu, șeful BYD Europa, consideră viitoarea uzină din Ungaria poarta de intrare pe continent ca „marcă locală”

Șeful diviziei din Europa a producătorului chinez de automobile BYD, cel care a reușit să învingă Tesla în domeniul vânzărilor mondiale de mașini electrice, a acordat un interviu publicației AutomotiveNews Europe în care a explicat care sunt planurile mărcii sale pe continent. Conform lui Michael Shu, CEO al BYD Europe, modul de extindere în Europa este unul ambițios care vizează o cotă de 5% din piața mașinilor noi înainte chiar ca viitoarea uzină din Ungaria să înceapă producția.

Comparând procentul enunțat de Michael Shu cu raportările de vânzări din 2023, devine limpede că marca din China își propune să comercializeze anual cel puțin 70.000 de mașini complet electrice înainte de 2026. Dacă în acest calcul includem și mașinile cu sistem hibrid de propulsie, valoarea crește la circa 115.000 de unități.

În 2023, BYD a vândut în Europa mai puțin de 16.000 de mașini, toate complet electrice, ceea ce îi conferă o cotă de doar 1,1% din acest sector. Însă creșterea enunțată de ședul BYD Europe nu pare să îi preocupe pe șefii companiei, obișnuiți cu atingerea unor ținte dificile.

Nu cu mult timp în urmă puțini ar fi prezis că marca din China va depăși Volkswagen pentru a deveni cel mai mare producător auto în statul asiatic cu cea mai mare piață auto din lume sau că va învinge Tesla în lupta pentru poziția de lider mondial în domeniul vânzărilor de mașini complet electrice. Anul trecut BYD a atins ambele repere.

Creșterea cotei de piață de la 1,1% la 5% în doar câțiva ani demonstrează că BYD are o ofertă apreciată de clienții europeni, iar portofoliul de produse devine tot mai mare în fiecare an.

„Suntem abia la început în această regiune și descoperim cum răspund europenii la tehnologia, produsele și serviciile BYD. Piața europeană este destul de diferită de oricare alta de mare anvergură, cum ar fi cele din China și SUA, unde există o singură legislație și se vorbește o singură limbă. Europa are mai multe legislații și limbi, ceea ce o face destul de complexă. Am știut acest lucru înainte de a ne lansa și suntem aici pentru a rămâne. Trebuie să creștem vânzările, ceea ce va dura ceva timp, deoarece trebuie să înțelegem corect cum să valorificăm diferitele canale de vânzare”, a declarat Michael Shu.

Totodată, conform acestuia, viitoarea uzină din Ungaria va ajuta mult la susținerea expansiunii în Europa. Șeful BYD Europe a explicat că Ungaria a fost aleasă pentru că „multe mărci premium construiesc deja mașini în această țară care oferă o calitate foarte bună și este competitivă din punct de vedere al costurilor. Așadar, Ungaria este un loc excelent”.

De altfel, același Michael Shu susține că, atunci când marca sa va avea și o uzină care să susțină vânzările „vom fi mai aproape de clienți, vom oferi livrări mai rapide și oamenii vor avea mai multă încredere în noi. Obiectivul nostru este să devenim o companie europeană și nu o companie chineză care face afaceri în Europa. Va fi Europa pentru Europa. Vom folosi doar tehnologia avansată din China atunci când vom începe să construim aici, dar asamblarea va fi realizată într-o fabrică locală, folosind forța de muncă locală și un lanț de aprovizionare localizat. Luna viitoare vom avea un eveniment pentru a atrage furnizorii europeni care să sprijine fabrica noastră din Ungaria. Vrem să îi implicăm de la început”.

Mai mult decât atât, viitoarea uzină, care va începe producție „înainte de 2026”, va asambla inițial 150.000 de unități pe an și, ulterior, va urca la 300.000 de unități pe an. „Vom face acolo mașini electrice doar cu pachete de baterii produse în Ungaria”, a continuat CEO-ul BYD Europe explicând și că vizează în special piața premium pentru că „produsele nostre sunt premium, prețul nostru este unul de mijloc”, așa că portofoliul de produse va fi ceea ce Shu numește „premium accesibil”.

Pentru a fi convins că poate atrage clienți din toate categoriile, șeful BYD Europe are în plan să aducă, deocamdată din China, atât mașini electrice cât și modele cu propulsie hibridă. Ba chiar, după ce a testat la expoziția auto de la Geneva reacția europenilor la alte două mărci ale grupului, ar putea comercializa pe continent o gamă extinsă.

„Clienților europeni le place istoria, așa că trebuie să ne creăm propria istorie cât mai repede posibil. Ceea ce pot spune este că, în China, BYD este marca de intrare pentru grupul nostru, în timp ce Denza este puțin mai sus, iar Yangwang este marcă de lux”, a menționat Michael Shu.

În privința modului de comercializare a produselor, BYD a ales să vândă în Europa prin metoda clasică, cea care implică dealeri dedicați. „Rețeaua noastră mai are încă un drum lung de parcurs pentru a acoperi în mod corespunzător planurile noastre de expansiune pentru Europa (n.n. – în România, de exemplu, marca nu este încă prezentă). Nu credem că vânzările de automobile funcționează dacă lucrezi doar digital. Ai nevoie de prezență pe piață și pe stradă, de a avea mașini în reprezentanțe fizice. În funcție de piață, operăm fie cu o companie națională de vânzări (NSC) care are o interfață directă cu dealeri individuali, fie cu o NSC care are o interfață cu un distribuitor mare care apoi lucrează cu dealerii individuali. Astfel, suntem foarte flexibili. Nu vom avea vânzări directe nicăieri”, a dezvăluit șeful diviziei europene a BYD.

Oficialul chinez a ținut să menționeze înainte de a încheia interviul că BYD nu trebuie privită ca „o Tesla chinezească”. În opinia sa, cei care spun asta „nu ne înțeleg și nu înțeleg Tesla. Este adevărat că avem produse care concurează, cum ar fi Seal cu Model 3, dar suntem companii foarte diferite. BYD are un portofoliu vast de mărci și tehnologii – inclusiv hibrizii noștri plug-in de ultimă generație -, în timp ce Tesla este doar mașini electrice, toate sub aceeași marcă. Suntem două «animale» foarte diferite”.

Citește și:
– UE, tot mai aproape de impunerea unor noi taxe vamale pentru importurile de mașini din China. Dacia Spring s-ar putea scumpi
– A început ofensiva BYD pe piața europeană. Prima navă aparținând companiei chineze încărcată cu 3.000 de automobile a ajuns astăzi în portul german Bremerhaven
– UPDATE: Chinezii de la BYD vor construi o nouă fabrică de mașini electrice de miliarde de euro în Ungaria, la câțiva km de granița cu România

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...