Chiar dacă profitul net i-a fost afectat grav de problemele cauzate de pandemie, Michelin a decis majorarea dividendelor de la 2 euro în 2019 la 2,30 euro în 2020 şi a estimat o redresare a vânzărilor în acest an.
Anul trecut, vânzările au scăzut cu 15%, la 20 miliarde de euro, iar profitul operaţional aproape s-a înjumătăţit, la 1,40 miliarde de euro, de la 2,60 miliarde de euro în 2019.
Mediul de afaceri în 2021 rămâne extrem de nesigur din cauza crizei sanitare, a avertizat Michelin. Compania se aşteaptă la o creştere a pieţei anvelopelor pentru automobile şi camionete de 6% – 10% şi un avans de 4% – 8% al pieţei anvelopelor pentru camioane.
Luna trecută, Michelin a anunţat că în următorii trei ani va renunţa la aproximativ 2% din forţa sa de muncă globală, ca parte a planului de simplificare şi de creştere a competitivităţii în Franţa.
Compania, care are activități și în România, va tăia până la 2.300 de locuri de muncă, dar acest proces nu va presupune concedieri şi nici închideri de fabrici.
Michelin, care are pe plan global peste 123.000 de angajaţi, a dat asigurări că îşi menţine angajamentul de a menține în Franţa „afacerile cu valoare adăugată ridicată”, iar „strategia ambiţioasă de extindere a utilizării hidrogenului” reprezintă o ilustrare a acestui angajament.
Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are aici aproape 3.000 de angajaţi, trei uzine – două la Zalău şi una la Floreşti – şi o puternică reţea comercială. Începând cu 2005, România a devenit centru regional pentru operaţiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.