Michelin, companie cu ample activități în România, va închide două fabrici din țara sa de origine, Franța

După ce Germania este continuu afectată de noi și noi anunțuri privind potențiala închidere a unor uzine auto, Franța pare a deveni și ea o victimă a creșterii costurilor și scăderii profitabilității. Gigantul Michelin, cu ample activități și în România, a anunțat închiderea a două uzine din Hexagon.
Robert Stan - mie, 06 nov. 2024, 09:29
Michelin, companie cu ample activități în România, va închide două fabrici din țara sa de origine, Franța

Marele producător de anvelope Michelin intenționează să închidă două dintre fabricile sale franceze, decizie care afectează aproximativ 1.250 de lucrători. Compania franceză, fondată în urmă cu 135 de ani, a invocat costurile ridicate și concurența ieftină din Asia pentru închiderea fabricilor sale din Cholet și Vannes, în vestul Franței.

Recalibrarea producției Michelin din Franța vine după ce, în septembrie, aceeași companie și-a anunțat intenția de a transfera echipele de asistență pentru afaceri Services & Solutions din Regatul Unit la Centrul de Servicii Partajate din București, România. „Propunerea”, așa cum o numesc oficialii Michelin, „ar putea avea un impact potențial asupra a 39 de funcții din cadrul Centrului de Contact cu Clienții (n.n. – Customer Contact Centre) din Stoke-on-Trent și a 22 de funcții din cadrul Servicii și Soluții (n.n. – Services & Solutions) din Stoke-on-Trent”.

Tot în acest an, dar în aprilie, Michelin a decis și mutarea activității de producție a anvelopelor pentru vehicule comerciale de la fabrica Michelin din Olsztyn în România, Spania și Italia. Și această mutare a fost justificată de oficialii companiei prin creșterea costurilor de producție.

Iar în noiembrie 2023, Michelin decidea și închiderea a trei unități de producție din Germania. În momentul respectiv, compania franceză a anunțat că va opri activitatea la fabricile sale din Karlsruhe, Trier şi Homburg până la finalul lui 2025, fiind afectaţi 1.532 de angajaţi. O altă uzină din Bamberg, Germania, a fost închisă și ea în 2019.

„Ne-am evaluat opțiunile, dar nu am putut găsi nicio alternativă la închiderea acestor două site-uri (n.n. – Cholet și Vannes). Singura constantă la Michelin este că este mereu în mișcare”, a declarat ieri președintele Michelin, Florent Menegaux, pentru ziarul Le Monde.

Sindicatele au avertizat deja lucrătorii cu privire la posibila închidere a uzinei din Cholet, care produce în principal anvelope pentru vehicule utilitare, și Vannes, care produce fibre metalice (cord) pentru anvelope.

Conform Reuters, personalul de la unitatea Michelin din Cholet, care are 955 de angajați, a decis aseară intrarea în grevă pentru a protesta față de închiderea planificată. Este așteptată o decizie în acest sens și de la cei 299 de angajați ai uzinei din Vannes.

Michelin a menționat recent că, în ultimul deceniu, cota de piață a anvelopelor entry-level pentru autoturisme, vehicule ușoare de transport și camioane grele a crescut semnificativ, afectând categoriile premium și ducând la o supracapacitate la unele fabrici ale companiei.

Cele două unități care urmează să fie închise au fost „grav afectate de transformarea structurală a piețelor de anvelope pentru autoturisme și camioane și de înrăutățirea competitivității din Europa, în special din cauza inflației și a creșterii prețurilor la energie”, au explicat oficiali Michelin.

Compania a oprit deja producția la ambele fabrici până pe 11 noiembrie pentru a oferi conducerii și sindicatelor timpul necesar negocierilor. Anterior, raportul financiar Michelin din 2023 a arătat crearea unui provizion de aproximativ 330 de milioane de euro pentru cheltuieli nerecurente, sumă care ar putea acoperi unele compensații acordate angajaților.

Vorbind ieri în Adunarea Națională a Franței, prim-ministrul Michel Barnier a declarat că regretă decizia Michelin și că lucrătorii afectați trebuie ajutați cu toate mijloacele disponibile.

„Sectorul auto se află într-o situație dificilă. Și nu numai în țara noastră”, a declarat Barnier, adăugând că Europa trebuie să își protejeze industria auto împotriva concurenței străine „neloiale” prin acțiuni mai ferme și mai puțină „naivitate”. Totodată, ministrul industriei, Marc Ferracci, a făcut apel la un „plan de urgență” european pentru a salva sectorul, afirmând că va lucra la formularea unor propuneri politice la nivelul UE în următoarele săptămâni.

Considerate unele dintre cele mai scumpe zone de producție din Europa, Franța și Germania, dar și Italia, se confruntă cu tot mai multe anunțuri privind închiderea unor uzine sau reducerea producției la altele.

Cu doar câteva zile în urmă sindicatele de la Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, au avertizat cu privire la închiderea planificată a unor fabrici din Germania, iar alte companii similare, inclusiv grupul Stellantis, producătorul mărcilor franceze Citroen, Peugeot sau DS, pe lângă multe altele, au emis avertismente cu privire la nivelul profitului.

Te-ar mai putea interesa și
Pronunțarea sentinenței împotriva lui Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până la o dată neprecizată
Pronunțarea sentinenței împotriva lui Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până la o dată neprecizată
Judecătorul în procesul lui Donald Trump de la New York în legătură cu o plată făcută actriţei de filme porno Stormy Daniels în schimbul tăcerii sale a suspendat joi sine die pronunţarea......
CFR anunță că traficul feroviar este afectat de vremea nefavorabilă pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov
CFR anunță că traficul feroviar este afectat de vremea nefavorabilă pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub Cod Galben şi ...
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va depune jurământul abia pe 20 ianuarie 2025, dar anturajul său ia în considerare ...
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare ...