Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) înregistraţi la data de 21 mai 2012 au cumpărat peste 17,4 milioane de obligaţiuni convertibile ale băncii, în valoare de aproape 10,5 milioane de euro, dintr-un volumul total care li s-a rezervat, de 32,5 milioane de titluri, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Banca Transilvania (TLV) a lansat în 9 aprilie o emisiune de 50 de milioane de obligaţiuni de câte 0,6 euro/titlu, convertibile în acţiuni, la scadenţa de şapte ani, pentru care va plăti o dobândă de 6,25% peste media EURIBOR la 6 luni, în prezent de 0,303%.
Banca şi-a propus să atragă 30 de milioane de euro prin emisiune.
Până ieri oferta a fost deschisă micilor acţionari, iar de azi şi până în 21 mai este deschisă acţionarilor „calificaţi”, celor profesionali. Unul dintre aceştia, International Finance Corporation (IFC) este investitorul principal căruia i-a fost adresată oferta.
IFC poate subscrie peste 31,5 milioane de obligaţiuni, iar ceilalţi investitori calificaţi – puţin sub un milion. IFC este divizia de investiţii a Grupului Băncii Mondiale.
„Perioada opţiunii de conversie va începe la 15 luni după emisiunea de obligaţiuni şi va expira la data care survine mai târziu dintre (a) data de scadenţă a obligaţiunii; şi (b) data finală de rambursare a obligaţiunii.
Preţul de conversie va fi determinat ca şi preţul mediu ponderat cu volumul tranzacţiilor pentru 90 zile de tranzacţionare anterioare datei de conversie, luând în considerare operaţiunile Bursei de Valori Bucureşti pe piata regulată, ajustate pentru orice operaţiune de fracţionare a acţiunilor”, se arată în condiţiile generale aprobate în octombrie de acţionari.
Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation (IFC).
Oferta din prezent este a doua emisiune de obligaţiuni convertibile derulată de Banca Transilvania, după cea din 2005, în valoare de 25 milioane de dolari. Atunci, IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a subscris titluri de 20 milioane de dolari şi, în urma conversiei lor, a preluat în 2009 un pachet de 3,5% acţiuni TLV.
Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,39% în prima oră a şedinţei bursiere de joi, la 1,285 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 2,445 miliarde lei (564,7 milioane euro).