‘Mă bucur că micii româneşti au intrat în legalitate. Consider că specificităţile culturale, tradiţionale şi, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulţumim statelor membre şi Comisiei Europene, care au înţeles demersul României. Diplomaţia românească şi-a făcut excelent datoria’, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Conform surselor citate, decizia SCFCAH – comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre – de autorizare a aditivilor utilizaţi la prepararea micilor a fost luată cu o majoritate calificată de 297 de voturi pentru, 48 de abţineri şi şapte împotrivă. Statele care s-au abţinut sunt Marea Britanie, Finlanda şi Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca.
Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.
Conform Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) şi carminul (E 120).
În data de 20 februarie, votul din SCFCAH – comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre – a fost amânat întrucât şapte state au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care şi micii româneşti. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepţii nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea vor avea de aşteptat până în luna iulie.
În condiţiile în care nu se obţinea o majoritate, niciun procesator român din industria cărnii nu ar fi putut exporta mici în ţările UE, deşi ar fi putut produce şi comercializa în continuare pentru piaţa locală.
Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piaţa neagră reprezintă circa 70-80%.