Micii româneşti au nevoie şi de votul PE şi al Consiliului de Miniştri pentru a putea fi comercializaţi în UE

Micii româneşti trebuie să primească cât mai rapid votul Parlamentului European şi pe cel al Consiliului de Miniştri pentru a putea fi comercializaţi şi exportaţi pe piaţa Uniunii Europene.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 12:42
Micii româneşti au nevoie şi de votul PE şi al Consiliului de Miniştri pentru a putea fi comercializaţi în UE

Decizia cea mai importantă a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, prin obţinerea unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală a Uniunii Europene.

‘Este o primă etapă a unui proces de aprobare a acestui produs. Urmează ca Parlamentul European să îşi dea votul şi pe urmă Consiliul de Miniştri să se exprime, dar din semnalele pe care le avem cea mai importantă decizie a fost luată în 10 martie în acest comitet tehnic – Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală al CE. (…) Cu alte cuvinte, produsul poate fi comercializat sub denumirea de ‘mici’ poate fi comercilizat în continuare. (…) sigur că industria şi-a făcut datoria din punct de vedere tehnic şi experţii din minister au pus la dispoziţie celor care au votat toate elementele tehnice astfel încât să asigurăm că este vorba de un produs tradiţional românesc fără niciun impact negativ asupra sănătăţii umane’, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţa de presă.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Ştefan Pădure, consideră că este important ca România să obţină votul în Parlament înainte de alegeri le europarlamentare pentru a evita riscul de a lua tot acest demers de la capăt.

‘Am obţinut un vot pozitiv în cadrul comisiei tehnice, urmează votul politic în Parlamentul European. Fiind un regulament european, o propunere de modificarea a unui regulament european vine pe procesul legislativ tot cu un regulament european de completare. În proporţie de 99% aceste recomandări au fost preluate, iar forma finală a fost dată de comisia tehnică, în această formă, dar exista un vot în Parlament într-o perioadă pre-electorală şi cred că trebuie neapărat să avem tot suportul parlamentarilor noştri actuali pentru a folosi toate relaţiile pe care le au pentru a influenţa favorabil decizia finală. Acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai repede pentru că altfel riscăm să o luăm de la capăt’, a declarat pentru AGERPRES Ştefan Pădure.

Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH) a dat luni undă verde utilizării bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, în urma unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală a UE. Decizia SCFCAH – comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre – de autorizare a aditivilor utilizaţi la prepararea micilor a fost luată cu o majoritate calificată de 297 de voturi pentru, 48 de abţineri şi şapte împotrivă. Statele care s-au abţinut sunt Marea Britanie, Finlanda şi Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca.

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

Conform Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) şi carminul (E 120).

La şedinţa SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care şi micii româneşti. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuţiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei fabrici părăsite de rivalii occidentali, inclusiv Volkswagen şi Mercedes,......
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context ...
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 18,6%, în august 2024, comparativ cu luna precedentă, la 552,1 milioane ...
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de ...