Microsoft a lansat Windows 11, cel mai important update din ultimii 6 ani. Ce se schimbă: designul, meniul de Start şi multe altele
După șase ani fără schimbări, era de așteptat ca Microsoft să facă unele upgrade-uri la sistemul său de operare, printre care o schemă de culori pastelate, colțuri rotunjite pentru aplicații, alerte sonore subtile și widget-uri discrete pentru vreme sau diverse aplicații.
Printre cele mai notabile schimbări vizuale se numără taskbar-ul unde apar iconițe centrate, o zonă tray curățată și cu un buton de Start nou, cât și un meniu Start actualizat.
De asemenea, apar și ferestre/iconițe care oferă colțuri mai rotunjite, noi sunete de sistem și per total este abordată tema simplității. Dispar acele Live Tiles și apare opțiunea de a fixa aplicațiile favorite în zona superioară și o funcție de Shutdown/restart instant.
O schimbare majoră apare şi la meniul de start, care până acum se afla în stânga-jos. Acum va fi mutat în centru-jos, fiind însoțit de câteva aplicații importante. Așadar, designul e inspirat de meniul unui smartphone sau al unui Mac.
Există noi moduri în care lumina se deplasează pe pictograme, transparență mai rafinată, teme noi, moduri mai bune de lumină și întuneric.
Panoul widget este o „foaie de sticlă” care se aplică peste restul ferestrelor. Se pare că îl introduci prin glisare din partea dreaptă. Acest lucru este foarte diferit de cel de pe Mac, unde poţi glisa widgeturile din stânga.
Există, de asemenea, ceva ce Microsoft numește „snap layouts”, care vă permite să fixați rapid aplicațiile în diferitele moduri pe care Windows 11 le acceptă. De asemenea, această nouă versiune de Windows 11 își va aminti unde sunt stocate aplicațiile dumneavoastră, datorită a ceva numit Snap Group layouts.
Se pare că este o modalitate utilă de a susține mai multe monitoare și de a vă asigura că aplicațiile se deschid întotdeauna pe ecranul corect. Acest lucru este deosebit de util dacă folosiți un laptop conectat la un monitor sau o un desktop tradițional cu mai multe ecrane.
De asemenea, Microsoft integrează Microsoft Teams direct în Windows 11, atât pentru consumatori, cât și pentru utilizatorii comerciali. Teams este integrat direct în bara de activități, permițând utilizatorilor Windows 11 să își sune prietenii, familia sau colegii de muncă. Este clar că aceasta este o mare schimbare față de Skype, care a fost inclus ca parte a Windows 10.
Windows 11 pentru tablete
Microsoft îmbunătățește, de asemenea, gesturile pe care le puteți folosi pe tablete și țintele tactile. În loc să treacă în modul tabletă, Windows 11 se adaptează pur și simplu pentru a vă permite să atingeți cu ușurință sistemul de operare.
Acum, când detașați tastatura, aspectul nu se schimbă în totalitate, ci se adaugă ținte tactile mai mari și facilitează redimensionarea și mutarea ferestrelor.
Există o nouă tastatură tactilă cu tematică. „S-ar putea chiar să semene cu cea pe care o aveți pe telefon.” Există tastare prin glisare și emoji. În plus apare funcţia de „tastare vocală”. Acesta pune automat semnele de punctuaţie și are comenzi vocale precum „șterge asta”.
De asemenea, sunt schimbări şi la lay out. Acum aduci widgeturile cu o glisare din stânga și poți face ca ecranul să fie complet. Poţi rearanja și redimensiona widgeturile.
În modul vertical, dispunerile de tip „side-by-side” se transformă în stive verticale.
Noutăţi pentru Xbox
Xbox este o parte importantă a Microsoft, iar Sarah Bond, director executiv Xbox, a vorbit în cadrul evenimentului despre jocurile pe PC cu Windows 11.
Auto HDR, o caracteristică din Xbox Seria X / S, va face parte din Windows 11. Activarea funcției Auto HDR va adăuga gama dinamică înaltă (HDR) la un număr mare de jocuri DirectX 11 și DirectX 12, atât timp cât aveți un monitor HDR compatibil.
DirectStorage va face parte din Windows 11, o mare noutate de la Xbox Seria X / S. DirectStorage va necesita cele mai recente unități NVMe pentru a accelera timpii de încărcare a jocurilor pe Windows 11, iar dezvoltatorii de jocuri vor trebui să activeze această tehnologie pentru a mări și mai mult timpii de încărcare.
Xbox Game Pass este, de asemenea, integrat în Windows 11, datorită unei noi aplicații Xbox pe care compania o testează de luni de zile. Aceasta include, de asemenea, xCloud integrat în această aplicație Xbox, astfel încât să puteți face streaming de jocuri și din cloud-ul Microsoft.
Îmbunătăţirea performaneţelor
Filele de divertisment din Microsoft Store integrează acum mai multe servicii de streaming. Una dintre cele mai importante părți ale Windows 11 este noul magazin. Acesta a fost reproiectat și va suporta o serie întreagă de aplicații care nu au fost de obicei disponibile în magazinul de aplicații Windows. Printre acestea se numără aplicații din Adobe Creative Suite și aplicații Android, inclusiv TikTok și Instagram.
Dar cele mai mari schimbări vor fi la interior. Se așteaptă ca Microsoft să modernizeze computerele Windows pentru o lume nouă, în care oamenii nu mai lucrează doar la birou și, atunci când sunt acasă, ar putea lucra pe computerul personal.
Când deconectați monitorul, ferestrele se redimensionează și nu se sparg. Iar când vă reconectați, ele revin la locul lor.
Performanța este, de asemenea, un obiectiv important pentru Windows 11. Actualizările Windows sunt cu 40% mai mici și mai eficiente, deoarece acum au loc în fundal.
Panos Panay, unul dintre directorii Microsoft, a spus la evenimentul de lansare: „Totul este mai rapid, inclusiv „alte browsere” din Edge. Actualizările Windows sunt cu 40% mai mici. Windows 11 este cel mai sigur Windows de până acum”.
Cea mai mare noutate este că Windows 11 va rula și aplicații Android. Microsoft a încheiat un parteneriat cu Amazon și Intel pentru ca acest lucru să devină realitate, iar Windows 11 va folosi tehnologia Intel Bridge pentru a da viață acestui lucru. Microsoft a făcut o demonstrație cu TikTok și alte aplicații Android care rulează alături de aplicațiile Windows pe Windows 11, iar compania intenționează să împărtășească mai multe informații despre acest lucru „în lunile următoare”.
Windows 11 – mai rapid, mai sigur și mai familiar pentru IT
Pentru IT, Windows 11 este construit pe fundația compatibilă Windows 10 pe care o cunoaștem cu toții,
astfel că noul Windows va putea fi implementat într-un mod similar cu Windows 10. Tranziția la
Windows 11 va fi, așadar, ca o actualizare a Windows 10, iar experiențele de gestionare familiare pe
care le avem la dispoziție astăzi – cum ar fi Microsoft Endpoint Manager, configurația cloud, Windows
Update for Business și Autopilot – vor sprijini procesul de integrare a sistemului de operare Windows 11.
Windows 11 este sigur și datorită design-ului său, având integrate noi tehnologii de securitate care vor adăuga niveluri suplimentare de protecție de la cip la cloud, pentru a spori productivitatea și a facilita noi experiențe de utilizare. Windows 11 oferă un sistem de operare bazat pe modelul Zero Trust pentru a proteja datele și a securiza accesul de pe toate dispozitivele, compania Microsoft lucrând îndeaproape cu partenerii săi OEM (Original Equipment Manufacturer) și cu producătorii de cipuri pentru a crea standarde de securitate care să răspundă provocărilor aduse de evoluția constantă a peisajului amenințărilor cibernetice, precum și de noul mod de lucru hibrid.
Când va fi disponibil Windows 11
Cu ajutorul unor companii precum Dell, HP, Lenovo, Samsung, Surface, și nu doar, Microsoft s-a asigurat că majoritatea computerelor disponibile pe piață vor fi compatibile cu Windows 11, din toate punctele de vedere, de la formă la preț.
Nu există încă o dată de lansare pentru Windows 11, dar Microsoft a promis că îl va pune la dispoziție ca actualizare gratuită pentru utilizatorii de Windows 10 în perioada următoare. Specialiştii se așteptă ca Windows 11 să apară la un moment dat în luna octombrie, alături de noul hardware care rulează sistemul de operare.
Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi și pe computerele eligibile pentru Windows 10, printr-un upgrade gratuit, în perioada imediat următoare, iar pentru a verifica eligibilitatea actualelor computere cu Windows 10, în vederea actualizării gratuite la Windows 11, utilizatorii pot accesa Windows.com și descărca aplicația PC Health Check. În plus, Microsoft colaborează cu partenerii săi de retail pentru a se asigura că toate computerele cu Windows 10, care pot fi achiziționate în prezent, sunt pregătite pentru actualizarea la Windows 11.
Actualizarea gratuită va fi lansată pe computerele Windows 10 eligibile în perioada următoare, continuând și în 2022. De asemenea, începând de săptămâna viitoare, Microsoft va începe să partajeze o versiune pilot a Windows 11, pentru feedback, în cadrul Programului Windows Insider – o comunitate de fani Windows al căror feedback este important pentru companie.