Microsoft investește „miliarde de dolari” în compania OpenAI, producătorul ChatGPT
Fără a dezvălui detalii financiare precise , oficialii Microsoft s-a mulțumit să menționeze investirea a mai multe miliarde de dolari și încheierea unui acord „multianual”.
Conform Financial Times (FT), persoane familiarizate cu discuțiile au declarat anterior că OpenAI se afla în căutarea a circa 10 miliarde de dolari de la un partener care, în prezent, pare a fi Microsoft.
Acordul vine la doar câteva zile după ce directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a anunțat planurile de a renunța la 10.000 de angajați – sau aproape 5% din personalul său – într-un efort de a reduce costurile ca răspuns la o potențială recesiune.
Conform FT, miza parteneriatului cu OpenAI constă în transformarea Microsoft prin dezvoltarea unui software „de productivitate”. Acordul asigură, de asemenea, poziția Microsoft ca furnizor exclusiv de cloud computing pentru unul dintre cele mai importante start-up-uri de inteligență artificială din lume, într-un impuls pentru Azure.
„Am format parteneriatul cu OpenAI în jurul unei ambiții comune de a promova în mod responsabil cercetarea de ultimă oră în domeniul inteligenței artificiale”, a spus Nadella într-o postare pe blog. „În următoarea fază a parteneriatului nostru, dezvoltatorii și organizațiile din industrii vor avea acces la cea mai bună infrastructură AI și la Azure pentru a-și construi și rula aplicațiile”, a adăugat el.
Infuzia uriașă de capital pentru OpenAI, dezvoltatorul de software din San Francisco aflat din spatele chatbot-ului ChatGPT și a generatorului de imagini Dall-E, este o nouă dovadă a entuziasmului investitorilor în zona sistemelor de inteligență artificială (AI) capabilă să genereze rezultate de înaltă calitate bazate pe doar câteva cuvinte sau propoziții.
ChatGPT a devenit, imediat după prezentarea sa din noiembrie 2023, o adevărată senzație, atrăgând peste 1 milion de utilizatori în prima sa săptămână de funcționare.
Start-up-urile AI, dintre care OpenAI este acum de departe cel mai valoros, sunt inundate de numerar de la mari companii sau fonduri de investiții în ideea că, în viitorul apropiat, ar putea genera, la rândul lor, sume importante.
Pe de altă parte, pentru că generarea și operarea sistemelor AI avansate, precum ChatGPT, folosește cantități enorme de putere de calcul, start-up-urile din domeniu sunt nevoite să încheie alianțe cu companii Big Tech de cloud computing pentru a evita investițiile de capital uriașe care altfel ar fi obligatorii pentru a-și construi propria infrastructură.
Citește și:
– Microsoft anunță că va concedia 10.000 de angajați până la finalul lui martie