Microsoft vrea să scumpească licenţele Windows pentru computerele performante – presă

Economica.net
01 04. 2018
surface_laptop_windows_10_s_1_of_12_18843700

Taiwanul este unul dintre cele mai importante huburi globale ale industriei producătoare de computere, iar deciziile luate acolo influenţează piaţa la nivel mondial, de la dotările laptopurilor la preţuri şi ritmul în care se răspândesc diverse inovaţii.

Potrivit surselor Digitimes, Microsoft ar fi revizuit deja sistemul de licenţiere pentru Windows în 2017, astfel încât preţul să varieze în funcţie de tipul de microprocesor.

Pentru acest an însă, compania are în vedere includerea, în criteriile de departajare, a unor specificaţii precum tipul de ecran (full HD versus 4K, spre exemplu) şi memoria RAM cu care este dotat computerul, susţine publicaţia taiwaneză.

Noul sistem de licenţiere ar urma să intre în vigoare din trimestrul al doilea al acestui an, adică de la 1 aprilie.

Microsoft nu a confirmat informaţiile publicate de Digitimes.

Scumpirea licenţelor de Windows ar reprezenta o presiune în plus pentru producătorii de notebook-uri, pe fondul creşterii puternice, în utlimii doi ani, a preţurilor la memorii RAM şi plăci grafice.

RAM-ul s-a scumpit galopant, de până la 2,5 ori, de la începutul anului 2016, din cauza creşterii puternice a cererii din partea producătorilor de smartphone-uri şi nevoilor tot mai stringente ale centrelor de date odată cu dezvoltarea industriei de servicii în cloud.

Totodată, preţurile plăcilor grafice au crescut de aproape două ori în a doua parte a anului trecut. Odată dedicate aproape exclusiv procesării de grafică 3D în jocuri, plăcile video s-au dovedit, în ultimii ani, ideale pentru sarcini de procesare precum aplicaţiile din zona inteligenţei artificiale sau „minarea” de criptomonede. Nvidia, cel mai mare producător de plăci grafice din lume, a devenit un lider în zona supercomputerelor destinate inteligenţei artificiale şi maşinilor autonome.