Micul românesc, încă în pericol: are voie în UE doar până la vară, deocamdată
Comitetul Permanent pentru Lanț Alimentar și Sănătate Alimentară (SCFCAH), din cadrul Comisiei Europene, trebuia să ia o decizie privind acceptarea în comercializare a unor aditivi precum bicarbonatul și colorantul carmin, care se regăsesc în compoziția micilor, dar decizia a fost amânată.
Comisia Europeană a supus astăzi, 20 februarie, proiectul pentru a se decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minimum 260 voturi din total 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă.
Datorită demersurilor realizate de România, o serie de state membre şi-au revizuit poziţiile în sensul susţinerii propunerii legislative.
„Cu toate că nici un stat membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste state au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale.
În această situaţie, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările Statelor Membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii remis ECONOMICA.NET.
Ministerul a mai precizat că micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor în discuţie.
În România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici însă cel mai probabil piaţa neagră se ridică la 70-80%. În 2012, piaţa locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.