Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă. Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km, scrie Agerpres.
În baza unor estimări generale, se apreciază că aproximativ două milioane de persoane din România şi Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor acordului, care va acoperi 662 de localităţi din Ucraina, din regiunile Transcarpatia, Ivano-Frankivsk, Odesa şi Cernăuţi.
‘Acordul privind micul trafic de frontieră care a fost semnat în 2 octombrie 2014 la Kiev se află în prezent în stadiul final al ratificării. În genere, părţile română şi ucraineană au efectuat toate procedurile interne, formalităţile ratificării’, a declarat consulul general al României la Cernăuţi, citat de Unian. ‘În prezent, noi prin canale diplomatice lămurim restul caracteristicilor tehnice pentru ca acordul să poată intra în vigoare deja peste câteva zile, săptămâni’, a adăugat Eleonora Moldovan.
Acordul privind micul trafic de frontieră semnat între guvernele Ucrainei şi României ar putea să intre în vigoare la 14 mai 2015, a indicat, în acelaşi timp, portalul Vidido, citând un comunicat al administraţiei regionale Transcarpatia. Dar nu există deocamdată o confirmare oficială în acest sens, potrivit Tocpress.
Premierul României, Victor Ponta, şi omologul său ucrainean Arseni Iaţeniuk au semnat la Kiev un acord privind micul trafic de frontieră în octombrie 2014. În luna martie a acestui an, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat după întâlnirea avută la Kiev cu şeful statului român, Klaus Iohannis, că a înregistrat cu partea română un progres semnificativ în ceea ce priveşte micul trafic transfrontalier.