‘În ceea ce priveşte iniţiativa legislativă privind conversia ratelor de credit din valută în lei, Asociaţia Română a Băncilor consideră că o eventuală lege trebuie să fie neutră pentru clienţi şi bănci, să nu afecteze o singură parte. Ar trebui să fie făcute calcule care să lase deoparte populismul şi să aibă un caracter pur pragmatic’, a spus Bogza, care a participat, marţi, la o conferinţă a Consiliului Investitorilor Străini, despre transparenţa decizională a autorităţilor în relaţia cu investitorii.
Şi în ceea ce priveşte un eventual act normativ vizând o reducere a ratelor la credit pentru datornicii la bănci care au salariul sub 1.610 lei, Bogza consideră că este nevoie de o formă finală a actului normativ, pentru ca băncile membre ARB să poată lua o decizie.
‘Noi, comunitatea bancară, încă aşteptăm să vedem o formă finală a acestui document, pentru că până nu-l vedem ne temem că orice comentarii am face ar fi rupte de realitate. Am văzut diverse comentarii făcute de diverşi oficiali. Ştiu că, potrivit domnului director Cinteză (Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR – n.r.), clienţii nu câştigă, ci pierd în urma acestei ‘electorate’. Noi ne ferim în faza asta să facem vreun comentariu, pentru că pur şi simplu nu am văzut o formă finală a documentului. Ar fi normal şi de dorit ca proiectul de lege, sau ce va fi, să fie supus unei dezbateri publice, după regulile transparenţei pe care le susţinem şi noi în Consiliul Investitorilor Străini, şi atunci, din calculele care se vor face, se vor vedea mai bine avantajele şi dezavantajele pentru toată lumea, pentru bugetul de stat, pentru clienţi, pentru bănci’, a subliniat Bogza.