Mihai Boldijar, Bosch România: Numărul de angajați a crescut cu 7% într-o perioadă marcată de incertitudine

Anul 2024 este cel în care Bosch aniversează 30 de ani în România, iar Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul diviziei locale a grupului, a explicat pentru Economica.net cum a evoluat activitatea companiei, ce provocări au fost depășite în acești ani și, mai ales, care este impactul prezenței unui mare furnizor auto în societate.
Robert Stan - lun, 01 iul. 2024, 08:48
Mihai Boldijar, Bosch România: Numărul de angajați a crescut cu 7% într-o perioadă marcată de incertitudine

– Cum s-a încheiat 2023 pentru activitățile grupului Bosch în România?

– 2023 a fost un an complex, plin de provocări și de momente în care a trebuit să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziție. A fost însă și un an spre care ne putem uita cu mulțumirea celor care au făcut tot ce depindea de ei pentru a obține rezultatele dorite. Compania a încheiat anul fiscal 2023 cu vânzări consolidate în România în valoare de 2,5 miliarde de lei, peste 516 milioane de euro, atingând un nivel similar cu cel al anului precedent. Vânzările nete totale în România au fost de 11,8 miliarde de lei, aproximativ 2,4 miliarde de euro, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, ceea ce reprezintă o creștere de 12% față de anul trecut, în moneda locală.

Ceea ce cred că este foarte important, numărul de angajați Bosch din România a ajuns la 10.520, ceea ce înseamnă o creștere cu 7% într-o perioadă marcată de incertitudine. Ca parte a angajamentului ferm al Bosch pentru România am continuat parteneriatul cu sistemul educațional din țară, investiția în tineri fiind o prioritate absolută pentru noi. De asemenea, am făcut pași importanți în ceea ce privește continuarea procesului de extindere a activităților, Sibiul intrând în grupul select de locații în care Bosch își desfășoară activitatea în România. De asemenea, am finalizat o investiție consistentă în cea de-a doua clădire de birouri din centrul Clujului. În același timp am continuat proiectele de responsabilitate socială pentru că suntem și un partener de încredere al comunităților locale. Privind în urmă, în ciuda unui context nu foarte favorabil, pot spune că Bosch și-a respectat angajamentul pe care îl are față de România, iar acesta este cel mai important lucru.

– Care sunt diferențele majore dintre 2023 și 2022 în privința evoluției grupului Bosch în România?

– Nu aș vorbi neapărat despre diferențe majore, ci despre o continuitate în provocări și situații complexe. 2022 și 2023 au fost doi ani în care economia mondială a fost pusă sub presiune, iar toate companiile au fost nevoite să se adapteze și să găsească noi modalități de a-și îndeplini obiectivele de business. Sigur că fiecare an are particularitățile sale, însă ceea ce contează este că într-o perioadă dificilă am reușit să demonstrăm reziliență. De fapt, pot spune că acești ani au arătat poate mai mult ca niciodată că investițiile pe care Bosch le face în generațiile viitoare si-au arătat roadele, echipa fiind principala resursă pe care ne-am bazat.

– Grupul Bosch împlinește în acest an 30 de ani în România? Ne puteți spune cum a ajuns compania germană în România acum trei decenii?

– Acești 30 de ani au trecut de parcă ar fi fost trei zile. Și o spun din perspectiva unuia dintre cei mai vechi membri ai echipei Bosch din România. Este o perioadă foarte frumoasă spre care privesc cu mândrie. Bosch a ajuns în România în 1994, într-o perioadă destul de tulbure atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social. Ce a contat foarte mult în decizia de a intra pe piața din România și de a dezvolta atât de mult gama de activități a fost potențialul, cel care nu a lipsit niciodată acestei țări, indiferent de contextul în care s-a aflat. Iar Bosch, cu mândrie spun asta, a fost una dintre primele companii mari la nivel global care a intuit acest potențial și a decis să investească în el.

– Care au fost primii pași aici, cum arăta Bosch România în 1994?

– Primii pași pe piața din România au fost micuți. În 1994, acum 30 de ani, Bosch România însemna o mână de profesioniști „înarmați” cu răbdare și perseverență care încercau să convingă potențiali parteneri comerciali că sunt, într-adevăr, reprezentanți ai Bosch și că, da, o companie atât de importantă a intrat pe piața internă. Pe fundația pusă de acele prime echipe inimoase s-a construit apoi, treptat, tot ceea ce vedem acum că înseamnă Bosch în România. Și mă bucur că încă avem alături de noi oameni care au făcut parte din acea generație extraordinară. Asta arată că Bosch, ca angajator, a fost și rămâne o companie de top, care reușește să atragă cei mai buni profesioniști din domeniu și apoi să îi convingă să se dedice companiei pe termen lung.

– Ne puteți detalia ce activități principale are fiecare divizie Bosch aflată în România? De asemenea, ne puteți spune ce activități principale desfășoară grupul în fiecare dintre locațiile sale din România?

= Activitățile Bosch din România sunt diverse, iar această diversitate subliniază potențialul pe care grupul îl vede aici. De-a lungul anilor gama de activități s-a extins constant, iar în acest moment pot spune că este una complexă. În București am inaugurat sediul central în 1994 și nu ne-am mutat din Capitală, chiar dacă în timp am optat pentru un sediu modern, amplasat într-o locație potrivită nevoilor noastre. Din sediul central este coordonată activitatea locală de vânzări pentru divizii precum Soluții de mobilitate, Bunuri de larg consum sau Tehnologie pentru construcții și energie. Tot în București funcționează BSH Electrocasnice, divizia de electrocasnice a grupului care și-a început activitatea încă din 1999. Și, de asemenea, avem și o parte dintre activitățile Centrului de Inginerie, ca parte a procesului de extindere a Centrului din ultimii ani.

La Blaj avem o facilitate de producție importantă, care își axează activitatea pe două sectoare – Tehnologie Industrială și Soluții de Mobilitate. Tot la Blaj avem divizia de vânzări Bosch Rexroth, care este dedicată vânzării tehnologiilor de acționare și control produse sub acest brand, Rexroth. În Jucu, avem a doua facilitate de producție din România, unde producem componente electronice de control pentru segmente precum siguranță și confort sau asistență la condus.

În Cluj a fost inaugurat încă din 2013 Centrul de Inginerie, care a devenit în timp o componentă de bază a rețelei globale Bosch și care participă sau conduce proiecte semnificative pentru sectorul R&D. Activitățile centrului au fost extinse în București, iar în această perioadă ne pregătim pentru inaugurarea primelor birouri din Sibiu. La Timișoara, încă din 2007 operăm în două sectoare importante prin Bosch Service Solutions, anume servicii de business și soluții de externalizare a proceselor de afaceri. Așa cum am spus, avem foarte multe activități în România, în multe domenii, de la comercializarea electrocasnicelor la producția de componente de ultimă generație pentru industria auto și de la cercetare și dezvoltare în sectorul automotive la o gamă variată de servicii.

– Bosch este unul dintre cei mai importanți furnizori auto din România. Cum caracterizați mediul de business de aici și cât de implicat este statul în susținerea activității marilor companii din România?

– Mediul de business din România nu este mai bun sau mai rău decât țara în sine. Este departe de a fi perfect, însă vedem o evoluție constantă în bine în cei 30 de ani de activitate Bosch în România. Ne-am dori, ca probabil toate companiile, mai multă predictibilitate legislativă și fiscală, ne-am dori uneori mai mult sprijin instituțional. Însă, cum am spus, nu exista un mediu perfect. Apreciem eforturile care se fac în aceste direcții și ne arătăm cu fiecare oportunitate disponibilitatea de a oferi din expertiza noastră și de a fi parteneri ai statului chiar mai mult decât în prezent.

– Ne aflăm într-un moment de cotitură în dezvoltarea industriei auto europene. Cum se pliază Bosch pe noile tendințe din industrie?

– Bosch este una dintre companiile care conduc schimbările din industrie. Avem un segment de R&D foarte bine dezvoltat, investim constant în tehnologii de ultimă generație și privim cu încredere spre viitor. Tranziția către tehnologiile alternative de mobilitate nu va fi una foarte ușoară, mai avem enorm de multe lucruri de pus la punct la nivel european, însă se fac pași hotărâți în această direcție, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Cred că Bosch este una dintre companiile „future proof” pentru că a fost și rămâne centrată pe ceea ce înseamnă tehnologie modernă.

– Puteți puncta câteva dintre momentele-cheie din activitatea Bosch în România în acești 30 de ani?

– Sunt atât de multe momente care sunt importante pentru ceea ce înseamnă Bosch în România! Am să încep cu momentul în care Bosch a inaugurat primul birou în București, în 1994. A urmat apoi extinderea activităților la Timișoara, inaugurarea primei facilități de producție în Blaj, în 2007. A urmat un amplu proces de dezvoltare ce a atins apogeul în 2013, atunci când am extins fabrica din Blaj, am inaugurat o nouă fabrică, în Jucu, și am deschis și Centrul de Inginerie din Cluj. Ulterior a venit extinderea centrului în București, am demarat și finalizat investițiile considerabile în cele două clădiri moderne din Cluj, ce sunt utilizate ce Centrul de Inginerie, iar de curând am finalizat extinderea la Sibiu.

Acestea sunt doar o foarte mică parte dintre momentele importante pentru Bosch în România, pentru că ar mai fi intrarea pe piața din România a diviziei BSH Electrocasnice, în 1999, lansarea diviziei Bosch Rexroth Sales de la Blaj, parteneriatele de succes pentru lanțul de service-uri auto Bosch Car Service și multe altele. De regulă evit astfel de enumerări pentru că ne-ar trebui un interviu doar pentru asta și chiar și atunci nu ar fi suficient. Cel mai important lucru, ceea ce cred că trebuie reținut, este că din 1994 și până în prezent Bosch a investit constant în România și și-a dezvoltat exponențial activitățile, demonstrând un angajament clar și de netăgăduit pentru țară.

– Ne dezvăluiți și câteva date financiare? Cât a investit Bosch aici, care au fost cele mai mari investiții și când au fost făcute?

– Așa cum am spus, investițiile Bosch în România au început acum 30 de ani și continuă de atunci. Anul trecut, investițiile au fost de aproximativ 356 milioane de lei, în jur de 72 milioane de euro, preponderent în dezvoltarea unităților de producție din sectorul de activitate Mobilitate din Cluj și Blaj, precum și în domeniul cercetării și dezvoltării, în cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. În urmă cu mai puțin de două luni, în aprilie 2024, am inaugurat a doua clădire de birouri a centrului de inginerie din Cluj-Napoca, finalizând o investiție de 21 de milioane de euro. Investiția totală în cele două clădiri de birouri din Cluj se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, iar acesta este un singur exemplu. Însă, mai mult decât sumele, aș vrea să subliniez investițiile care mi se par cu adevărat semnificative. Am investit și investim în pregătirea a mii de tineri, o bună parte din ei ajungând să lucreze alături de noi în cadrul Bosch. Investim constant în transfer tehnologic și transformăm România în furnizor de echipamente de ultimă generație pentru industria auto.

– Care a fost impactul social al Bosch în urma acestor momente-cheie?

– Pot spune că impactul social al prezenței Bosch în România este unul considerabil, pe foarte multe paliere. În primul rând, vorbim despre intrarea pe piața internă a unui jucător important pe plan global. Din start, asistăm la o schimbare în bine a acestei piețe. Apoi, dezvoltarea activităților Bosch din România a condus în mod natural la mărirea echipei, ajungând în prezent la aproximativ 10.500 de angajați. Sunt peste 10.000 de oameni care lucrează în cadrul Bosch, care sunt expuși la valorile pe care compania le promovează și care devin la rândul lor promotori ai acestor valori.

Avem după aceea parteneriatele de succes cu instituțiile de învățământ de calibru din România. Bosch susține sistemul educațional și îi sprijină pe tinerii români de la nivelul liceal, prin programul Școala Duală, la cel universitar, prin programele de masterat și cursurile de specialitate dezvoltate în parteneriat cu universități cunoscute și până la cel profesional, prin programele de dezvoltare profesională pe care colegii noștri le pot accesa constant pentru a crește în cadrul Bosch.

Nu în ultimul rând, avem un pronunțat sentiment de responsabilitate socială și contribuim la dezvoltarea României prin parteneriatele pe care le avem cu comunitățile locale, în special cu cele din zonele în care Bosch desfășoară activități. Îmi place să cred că am devenit în ultimii 30 de ani buni vecini și membri apreciați ai acestor comunități. Impactul social al Bosch în România este astfel unul amplu, și mă bucur că după 30 de ani de activitate neîntreruptă a companiei în țara noastră pot spune acest lucru.

Citește și:
– Bosch Tech Day 2024: Îmbinarea hardware – software definește mobilitatea viitorului
– Tobias Matter, șeful Centrului de Inginerie Bosch din Cluj: Ceea ce dezvoltăm aici puteți găsi în majoritatea mașinilor aflate pe șosele
– Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...