În cadrul unei mese rotunde cu un grup restrâns de jurnaliști români la care a luat parte și Economica.net, Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și Country Head Romania, a detaliat motivele pentru care prețurile mașinilor noi s-au majorat în ultimii ani și vor continua să crească.
„Motivele scumpirii mașinilor din ultimii ani trebuie căutate în marea provocare legislativă legată de emisii. La nivel european s-a luat decizia de a se reduce drastic emisiile poluante și există ținte foarte ambițioase. Toate companiile vor să atingă aceste ținte pentru că nimeni nu este dispus să plătească penalizările aferente.
Am trecut prin norme de poluare care s-au modificat rapid, de la EURO 4, la EURO 5, EURO 6b, EURO 6d TEMP, acum, la EURO 6 FULL. În curând vom afla și ce presupune EURO 7 care va impune standarde și mai ridicate. Toate astea implică un cost important. E drept că nu toate pragurile de depoluare au implicat costuri semnificative, dar cele din ultima vreme au fost scumpe. Nu vreau să ascund treaba asta. Prețurile mașinilor noi vor crește! În cazul Dacia ceva mai puțin. Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat și asta rezultă din calculele noastre. La asta lucrează inginerii noștri. Ne-a ieșit până acum și cred că o să ne iasă și în continuare”, a declarat Mihai Bordeanu, directorul Dacia.
De asemenea, șeful mărcii românești deținută de grupul francez Renault a explicat și ce modificări va suferi gama Dacia în viitorul foarte apropiat.
„Există un plan de producție Dacia foarte bogat pe care Luca de Meo l-a dezvăluit în ianuarie. Ați văzut detaliile despre Bigster. Vrem să facem în continuare lucruri simple dar eficiente. Ne vom concentra pe o singură platformă, CMF-B, și vrem să intrăm în segmentul C prin Bigster. Deocamdată avem noutatea Spring.
Ne aflăm într-o perioadă foarte importantă și fastă pentru Dacia. Am lansat trei modele – Logan, Sandero și Sandero Stepway – într-un singur an, cel care abia a trecut. Acum venim cu o mașină electrică, o premieră pentru marcă. Tot anul acesta vom avea și un Duster de fază 2 (facelift). Nu știu dacă sunt prea multe mărci care pot avea o asemenea ofensivă de produse. Sunt foarte mândru de ceea ce facem. Ne aflăm într-o perioadă foarte intensă pentru Dacia. Avem destule modele noi și ne dorim să le lansăm cât se poate de bine pe piață având în vedere că nu ne aflăm într-un context foarte fericit. Modelul care va înlocui MCV și Lodgy nu va fi lansat în 2021 și nu pot vorbi despre locul său de producție”, a menționat directorul Dacia.
Din nefericire, odată cu vești despre noi modele au venit și cele mai puțin plăcute. De exemplu am aflat că Dacia se va axa strict pe vehicule pentru persaone renunțând în favoarea Renault la oferta sa de vehicule comerciale.
Conform lui Mihai Bordeanu, „un alt punct important în strategia noastră este concentrarea pe vehicule de persoane. Trebuie să facem niște alegeri. Dacia nu va mai avea modele utilitare precum Dokker. Există o divizie Renault specială pentru vehicule utilitare care va își continuă activitatea și își extinde gama de produse”.
Oficialul Dacia a dezvăluit și faptul că, deși nu există un termen stabilit pentru asta, motoarele diesel vor dispărea din gama mărcii. „Dacia nu are o dată exactă a renunțării totale la motoarele diesel, dar urmărim direcțiile pieței foarte atent. Nu s-a luat o decizie cu privire la eliminarea dieselului din dotarea SUV-ului Duster, dar este limpede că la un moment dat vom opri producția de astfel de motoare. E drept că nu avem acum un motor diesel pe Logan și Sandero, dar pentru noi GPL este noul diesel. Modelele ECO-G au un cost de utilizare foarte redus, emisii reduse și putere mai mare. Și clienții au sesizat asta foarte bine. Peste două treimi din totalul vânzărilor Logan și Sandero sunt cu motorul ECO-G”, a menționat șeful Dacia.
Dacă motorizarea diesel pare condamnată din cauza normelor de depoluare și costurilor foarte mari de dezvoltare a motoarelor care să corespundă acestora, Dacia se pregătește de hibridizare.
Conform lui Mihai Bordeanu, „avem planuri legate de hibridizare. Monitorizăm tendințele de pe piață. Avem tot ce ne trebuie pentru a produce așa ceva, dar este foarte important pentru Dacia să definim bine momentul în care intrăm în joc cu un hibrid. Va fi atunci când disponibilitatea tehnică se va întâlni cu profilul clientului. Lucrăm la treaba asta, dar momentul respectiv nu a fost încă decis”.
În aceeași întâlnire, oficialul a admis și faptul că unii dintre cei care au precomandat Dacia Spring ar putea să intre în posesia mașinii abia în 2022.
– Șeful Dacia: Unii clienți care au precomandat Spring ar putea primi mașina anul viitor
– 4.000 de români au rezervat Dacia Spring în doar două zile, după ce au plătit 100 de euro