Mihai Bordeanu, director Dacia: Programul Rabla e util și trebuie demarat cât mai repede în 2025. Dar are nevoie și de măsuri complementare

Mihai Bordeanu, director al mărcii Dacia pentru Europa de Sud-Est, inclusiv pentru România, a declarat astăzi că ediția din 2025 a programului Rabla trebuie grăbită, dar și că acesta are nevoie de soluții alternative pentru a reduce vechimea parcului auto și poluarea.
Robert Stan - mar, 28 ian. 2025, 15:33
Mihai Bordeanu, director Dacia: Programul Rabla e util și trebuie demarat cât mai repede în 2025. Dar are nevoie și de măsuri complementare

Conform șefului Dacia în România, Mihai Bordeanu, „discuțiile în privința programului Rabla din 2025 sunt în toi. Nu avem date concrete, dar toate vocile par să spună un singur lucru – cu 5.000 (n.n. – suma, în euro, acordată de stat prin Rabla Plus) n-a mers. Ca atare, dacă va fi mai mult cu 500, cu o mie sau două, nu știu și nimeni nu vă poate spune în momentul ăsta. Discutăm și sperăm să fie luată o decizie cât mai curând”.

Oficialul a menționat și că o decizie cât mai rapidă în privința acestui program este foarte importantă. „Un demaraj rapid al Rabla ne ajută și, în contrast, unul întârziat ne încurcă foarte mult. Pentru că oamenii stau în așteptare să vadă cum va arăta programul. Nimeni nu vrea să cumpere la preț întreg dacă există o subvenție. Sper ca în două – trei săptămâni să existe măcar o idee despre cum va continua Rabla. Varianta deloc dorită, la care nu vreau să mă gândesc, e cea în care nu vom mai avea un program Rabla. Chiar și în acest al doilea caz, dacă nevoile clienților arată că le trebuie un autoturism electric accesibil, unii vor mai cumpăra. Nu vor mai fi atât de mulți, desigur, pentru că vor trebui să plătească mai mult”, a declarat Mihai Bordeanu în timpul unei întâlniri cu un grup restrâns de jurnaliști.

Totodată la solicitarea Economica.net de a comenta relevanța acestui program în condițiile în care procentul de mașini foarte vechi, cu vârste de peste 20 de ani, a crescut în parcul auto național, directorul Dacia a explicat că „faptul că Rabla nu a scos din circulație mașinile foarte vechi, cele peste 20 de ani, e ca atunci când ai o inundație în casă. Dacă doar scoatem apa și ștergem pe jos nu vom rezolva mare lucru până nu reparăm țeava care a provocat inundația. Așa și cu Rabla. E un stimulent util, dar care nu lucrează la cauze – achiziția și deținerea de mașini foarte vechi”.

El a menționat și că există discuții cu Ministerul Mediului în privința unor măsuri complementare menite să oprească, măcar parțial, afluxul de mașini foarte vechi din import. „Discuția noastră cu ministerul (n.n. – Mediului) se învârte exact în jurul acestei teme. Noi am vrea să diminuăm fenomenul achiziției de mașini foarte vechi din import. Nu le va interzice nimeni, dar măcar să reducem numărul lor. Există și un studiu făcut acum vreo doi ani de PricewaterhouseCoopers (PwC) – pe care îl actualizăm anual în speranța că vom găsi înțelegere la guvernanți – care arată că trebuie găsite soluții de taxare a achiziției și deținerii de mașini foarte vechi și poluante. Propunerile PwC respectă normativele europene și există în multe țări măsuri similare. Singurul lucru care lipsește este decizia politică. Nici măcar nu am ajuns să discutăm cuantumul unei potențiale astfel de taxe”, a încheiat directorul Dacia, Mihai Bordeanu.

Conform raportul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) cu privire la parcul auto național, la finalul lui 2024, cele mai multe autoturisme, adică 3.037.393, aveau peste 20 de ani, în timp ce numărul de mașini între 16 și 20 de ani a fost de 2.499.274, cel între 11 și 15 ani de 1.267.551, iar cel între 6 și 10 ani de 951.819. Doar ceva mai mult de 400.000 sunt mașini între 3 și 5 ani și 291.712 între 0 și 2 ani.

Aceste valori arată că, în timp ce numărul de mașini noi (0-2 ani) s-a majorat cu 9,81%, cel între 3 și 5 ani a scăzut cu 6,21%. La fel, în timp ce numărul mașinilor cu vârste între 6 și 10 ani a crescut cu 9,91%, cel al autoturismelor între 11 și 15 ani a scăzut cu 3,62%. Cel ai grav din punctul de vedere al vechimii parcului auto este că numărul autoturismelor mai vechi de 20 de ani a crescut cu nu mai puțin de 12,77%.

Anterior, pe 23 ianuarie 2025, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că își dorește o creștere a valorii tichetului pentru Rabla Plus, dar și o simplificare a procedurii. „Îmi doresc ca valoarea ecotichetului la autoturismele electrice să crească. Reamintesc că aceasta a scăzut anul trecut de la 10.000 la 5.000 de euro, ceea ce a descurajat, cel mai probabil, mulți români să achiziționeze un autoturism electric. (…) „Ne dorim să simplificăm procedura. Întrucât în acest moment există mai multe ecobonificații, voi veni cu o propunere pentru programul multianual 2025-2030”, a menționat Mircea Fechet.

În plus, Mircea Fechet a explicat și că în cazul Rabla Clasic „ne propunem să fim mai verzi. Să nu mai finanțăm și motorizările diesel. Aceasta este o decizie pe care am luat-o cu producătorii și importatorii auto. Dorim să finanțăm, în viitor, motoare prietenoase cu mediul”.

În privința datei la care va debuta o nouă ediție a programului Rabla, ministrul a anunțat că așteaptă finalizarea bugetului de stat pentru a stabili bugetul și detaliile. „Ne dorim cât mai multe mașini electrice, prietenoase cu mediul înconjurător, mai ales în orașele mari unde traficul este un factor important al creșterii nivelului poluării aerului. (…) „Îmi propun ca bugetul programului Rabla să fie cel puțin la fel de mare ca cel de anul trecut. Urmează, bineînțeles, să vedem ce finanțăm și în ce cuantum. Dar nu îmi propun să reduc bugetul programul Rabla pentru că decarbonizarea sectorului de transport, un parc auto național mai nou, mai sigur, mai eficient și mai puțin poluant, până la urmă e o chestiune care ajută pe toată lumea”, a declarat Mircea Fechet.

Citește și:
– În România sunt înmatriculate 10,8 milioane de vehicule. Parcul auto s-a majorat cu 4% anul trecut
– Dacia a vândut 676.340 vehicule la nivel mondial în 2024, în creștere cu 2,7% față de 2023

Te-ar mai putea interesa și
SUA refuză să susțină o rezoluție ONU în sprijinul Ucrainei, la trei ani de la începerea războiului – surse Reuters
SUA refuză să susțină o rezoluție ONU în sprijinul Ucrainei, la trei ani de la începerea războiului – surse ...
Statele Unite ale Americii refuză să susţină un proiect de rezoluţie a Organizației națiunilor Unite pentru marcarea a trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, document care......
MAI anunță că plata muncii polițiștilor pentru zilele libere și sărbătorile legale revine la nivelul din noiembrie 2024
MAI anunță că plata muncii polițiștilor pentru zilele libere și sărbătorile legale revine la nivelul din noiembrie 2024
Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă propusă de Ministerul Afacerilor Interne, care prevede ca plata muncii ...
Indiferența SUA față de Europa stimulează companiile de apărare de pe Bătrânul Continent
Indiferența SUA față de Europa stimulează companiile de apărare de pe Bătrânul Continent
Pe piețele europene, există o îngrijorare cu privire la mesajele administrației americane potrivit cărora securitatea ...
Autostrada Unirii A8: CNIR a primit 9 oferte pentru supervizarea lucrărilor la lotul Pipirig – Leghin
Autostrada Unirii A8: CNIR a primit 9 oferte pentru supervizarea lucrărilor la lotul Pipirig – Leghin
Compania Națională de Investiții Rutiere a primit 9 oferte la contractul pentru supervizarea lucrărilor de proiectare ...