Mihai Constandiș, Cognizant Romania: Profesioniștii din IT sunt ca sportivii, trebuie să țină pasul cu tehnologia. Durata unui set de cunoștințe a scăzut dramatic, la o medie de 2 ani și jumătate

Ritmul rapid de schimbare în industria IT a făcut ca durata de valabilitate a unui set de abilități tehnice să se reducă semnificativ în ultimii ani, la sub 5 ani, sau chiar 2 ani și jumătate în unele cazuri. Astfel că, profesioniștii IT trebuie să își dezvolte continuu cunoștințele pentru a rămâne competitivi, în următorii ani, abilitățile esențiale în IT urmând să includă AI generativă, machine learning, data science, cloud computing, cybersecurity, și dezvoltare full stack, a declarat Mihai Constandiș, Country Manager Cognizant România, într-un interviu pentru Economica.net.
Lidia Neagu - mar, 27 aug. 2024, 22:19
Mihai Constandiș, Cognizant Romania: Profesioniștii din IT sunt ca sportivii, trebuie să țină pasul cu tehnologia. Durata unui set de cunoștințe a scăzut dramatic, la o medie de 2 ani și jumătate

Cognizant Romania este prezentă în România din 2018, când Cognizant a achiziționat Softvision, companie fondată în 1998, în Cluj-Napoca. În prezent, Cognizant este angajator de top în România, cu sedii în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Baia Mare, cu 2.400 de angajați, fiind unul dintre cele mai mari centre de dezvoltare software Cognizant din Europa de Est.

1.Sectorul IT a resimțit provocări constante în ultimii ani, de la creşteri accelerate, până la reechilibrare prin concedierile care au început în 2023. Cum a evoluat cererea pentru diferite abilități IT din 2022 până în prezent la nivel mondial, dar și în România?

Sectorul IT&C este unul dintre cele mai dinamice sectoare la nivel mondial și național, un motor de creștere economică și un contributor important la bugetele de stat. Mai mult, sectorul IT domină în top 3 al celor mai atractivi angajatori din România, conform rezultatelor Randstad România Employer Brand Research 2024, cea mai cuprinzătoare cercetare de brand de angajator din lume.

După o creștere globală masivă, mai ales în contextul pandemiei care a accelerat transformarea digitală a business-urilor, o reconfigurare era de așteptat. Anul 2023 a fost unul de recalibrare pentru piața de IT (globală și implicit națională), necesară pentru o nouă etapă de creștere. Motivele au fost multiple și sunt binecunoscute, de la instabilitate economică și geopolitică globală, până la clienți mai precauți după investițiile mari realizate în pandemie.

Evoluția abilităților IT a fost mereu în linie cu diversele etape de dezvoltare economică, așa cum se poate observa în ultimul sfert de secol. Dacă în anii 2000, accentul a fost pus pe funcționalitate, iar eforturile jucătorilor din tehnologie au fost concentrate pe această direcție – cum să dezvoltăm telefoane, aparate, produse mai bune, care să ne simplifice viața – din 2010, odată ce am obținut funcționalitate, am început să construim experiențe digitale.

Acesta a fost practic începutul transformării digitale, pe care pandemia a dus-o la un alt nivel. Ce ne-a adus transformarea digitală? Un volum tot mai mare de date! Mașinile au început să învețe cum să folosească și să valorifice aceste date, am ajuns astfel la următorul capitol al revoluției tehnologice, început din 2020, cel în care utilizăm inteligența artificială. Din 2024, investițiile companiilor sunt direcționate cu precădere în direcția inteligenței artificiale generative menite să ne îmbunătățească viața prin educarea deciziilor, așa că talentele în AI și Machine Learning (ML) sunt la mare căutare.

Este nevoie, de asemenea, și de experți în cybersecurity în contextul creșterii amenințărilor de acest tip, experți în cloud computing, data science & analytics, VR și AR, limbaje de programare precum Python, Java, JavaScript, DevOps, etc. Aș vrea să subliniez un lucru foarte important: nu este vorba doar despre abilități tehnice, competențele soft precum managementul de proiect, comunicarea, lucrul în echipă, creativitatea orientată spre identificarea de soluții sunt la fel de căutate în industria noastră.

În acest context, în 2024, capacitatea de adaptare şi flexibilitatea companiilor, cât și a specialiştilor din domeniu reprezintă o prioritate care poate face diferența. Nu suntem simpli furnizori de servicii, suntem parteneri strategici pentru dezvoltare tehnologică a companiilor. Este important să continuăm să generăm valoare pentru fiecare industrie prin soluții digitale care evoluează acum în mod accelerat şi astfel ne susținem clienții, asigurându-ne succesul reciproc.

Este nevoie ca fiecare specialist IT să-și analizeze setul de abilități şi expertiza, să învețe, să se dezvolte constant, pentru a fi în pas cu noile tendințe. Acest lucru începe devreme, prin apetitul educat pentru tehnologie pe care îl au noile generații şi continuă pe tot parcursul carierei fiecărui profesionist.

Din fericire, avem o bază foarte bună pe care să construim mai departe. Să nu uităm că toată această creștere a sectorului IT&C din ultimii ani a condus la dezvoltarea unui pool extraordinar de talente în țara noastră, pentru care suntem astăzi recunoscuți în toată lumea.

2. Ce abilități tehnice sunt cele mai căutate de companiile de IT prezente la noi în țară în acest moment?

Din 2024, vedem că investițiile clienților sunt direcționate cu precădere în direcția AI, un nou stadiu al civilizației umane. Pe măsură ce clienții noștri privesc tot mai mult spre viitor și se gândesc la cum va arăta business-ul lor mâine, căutând să inoveze, în special încercând să încorporeze inteligența artificială, noi gândim serviciile și soluțiile pe care le oferim astfel încât să venim în întâmpinarea acestor nevoi. Cognizant a fost dintotdeauna în prima linie a inovațiilor tehnologice, ajutând clienții să fie în avangardă și să răspundă provocărilor unei lumi aflate în continuă schimbare, prin tehnologie, procese și experiențe.

De asemenea, ca urmare a precauției pentru cheltuieli, cauzata de situația macro globală, observăm un interes crescut pentru activități de optimizare a infrastructurilor construite în ultimii 25-30 de ani, cât și de modernizare a acestora. În contextul migrării către Cloud, construim parteneriate cu clienții noștri menite să ofere un mod echilibrat de gestionare a resurselor, de optimizare a infrastructurii business-urilor.

Am dezvoltat platforme care accelereaza aceste inițiative de optimizare si modernizare (Neuro IT Ops, Skygrade, Flowsource), care reunesc experiența noastră extinsă, o varietate foarte mare de tehnologii (inclusiv GenAI) și care sunt operate de inginerii noștri experimentați.

Tinand cont de aceste tendinte, ne adaptăm constant si ne continuăm evoluția și în România. Aşadar, în plus față de cei peste 100 angajați de la începutul anului 2024, recrutăm acum peste 100 de experți IT, nivel Mid-Senior, din toată România, pentru munca în model hibrid, specialiști în Java, Full Stack Web, .NET, AI & Analytics, Data, DevOps și QA Automation. Acești experți vor lucra cu clienți din SUA și Europa, companii care activează în domenii diverse precum Healthcare, Media & Tech, Banking & Financial Services, Retail, Automotive, care își doresc experiențe digitale personalizate pentru utilizatorii lor finali și pentru business, cu scopul de a-și automatiza, optimiza și digitaliza experiențele.

3. Ce specializări sunt cel mai greu de găsit la profesioniștii din IT români și de ce?

Evoluția rapidă a tehnologiei AI face ca experții în AI și ML să fie la mare căutare. În compania noastră, suntem implicați activ și în identificarea profesioniștilor din interior care sunt pasionați de AI și au potențial de a se dezvolta în acest domeniu, oferindu-le programe de training, mentorship și alte resurse importante.

Tehnologiile AI sunt încă o nișă în momentul de față, aspect relativ natural ținând cont de faptul că încă suntem la început în această nouă etapă de dezvoltare tehnologică. E important să ne formăm, să învățăm și să ne folosim de anumite cunoștințe fundamentale care existau deja, înainte de AI, pentru a construi în jurul lor (Analytics, Data Engineering, limbaje de scripting). Acesta e un motiv pentru care programele de training de care spuneam sunt o metodă eficientă pentru a adăuga noi competențe, iar fenomenul există la nivel global, nu doar în România.

O alta arie importantă, cu cerere din ce în ce mai ridicată acum, este aceea spre ingineri generaliști (de ex. Full Stack) care cunosc în adâncime o tehnologie și la nivel mediu alte tehnologii (Backend + Frontend). Provocarea în acest moment vine din faptul că, în România, a existat o tendință de specializare pe o arie tehnologică, iar pentru a acoperi spectrul general, de regulă, echipa era cea care îmbina cunoștințele tuturor inginerilor, fiind astfel capabilă să livreze funcționalități Full Stack. Deși acest model are un nivel de calitate foarte ridicat, el necesită o oarecare predictibilitate, care, în momentul de față, lipsește la nivel macro. Drept urmare, e nevoie de ingineri flexibili care să poată face tranziția relativ ușor între diversele arii tehnologice. Pentru a ne adapta apelăm și în acest caz la programele de training. Un inginer cu cunoștințe solide într-o anumită arie va putea, relativ repede, să învețe o tehnologie nouă, dacă are o deschidere pentru aceasta. În mod evident, aceasta deschidere generează flexibilitate și, pe termen lung, siguranță, pentru ca acel inginer își va găsi ușor loc într-un spectru larg de proiecte.

Nu putem ignora alte arii de nișă care încep să crească, unde e nevoie de specialiști cu experiență: Cybersecurity, FinOps și Sustainability.

4. Cum a influențat inteligența artificială cererea pentru anumite abilități în IT?

Interesul mediului de business pentru inteligența artificială nu a fost nicicând mai mare. Potențialul inteligenței artificiale generative este imens, atunci când tehnologia aceasta operează într-un astfel de ecosistem în care toate rotițele se învârt optim. Iar în acest moment este nevoie de abilități care să ajute aceste rotițe să se învârtă optim.

Vorbim aici de modernizarea infrastructurii de date (mai bine de 60% din proiectele bazate pe AI și ML eșuează din cauza prea multor surse de date sau inconsecvenței), depășirea tehnologiei vechi, automatismelor de lucru cu vechile tehnologii, sisteme și infrastructurii uzate, investiții în talentele AI, prioritizarea inteligenței artificiale responsabile și promovarea unei culturi organizaționale care îmbrățișează inteligența artificială.

AI va produce o schimbare fără precedent în următorii ani, menită să ne îmbunătățească viața. La începutul acestui an, Cognizant a publicat un studiu, realizat împreună cu Oxford Economics, New Work – New World, cu cifre și concluzii interesante despre impactul AI.

Studiul arată că inteligența artificială generativă ar putea aduce o creștere anuală de peste 1 trilion de dolari a economiei SUA până în 2032. Vom vedea o creștere în adoptarea AI generative – aproximativ 13% dintre companiile întrebate au declarat că ar urma să adopte tehnologia în 3-4 ani, iar aproape jumătate dintre acestea au răspuns că ar urma să o adopte într-un deceniu, conform celui mai optimist scenariu.

Cea mai recentă inițiativă în domeniul AI anunțată de Cognizant la începutul lunii iulie este Cognizant Neuro®️ Edge, o nouă platformă concepută pentru a permite companiilor din diverse industrii să beneficieze de inteligența artificială generativă de vârf.

5. A influențat lucrul remote cerințele de abilități în IT?

Într-adevăr, în contextul organizaţiilor complexe, globale, cu mulţi membri într-o echipă, cu echipe hibride şi colegi care lucrează pe diferite fusuri orare, poate să fie cel puţin o reală provocare ca oamenii să rămână în contact nu doar cu munca lor de zi cu zi, dar şi cu colegii cu care împărtăşesc un set comun de abilităţi, competenţe şi interese. Totodată, munca remote a facilitat integrarea talentelor din alte orașe, din orice colț al țării, inclusiv zone care nu sunt centre economice sau universitare.

6. Cum percepeți durata de valabilitate a unui set de abilități în domeniul IT în prezent?

Piața IT este una extrem de competitivă, din ce în ce mai competitivă. Ritmul vieții este oricum diferit și față de acum 10 ani și este nevoie să înveți tot timpul pentru a fi relevant.

Conform unui studiu, realizat de Boston Consulting Group, durata medie de viață și deci relevanța skill-urilor s-a redus dramatic în ultimii ani, acest lucru demonstrând încă o dată viteza cu care lucrurile se schimbă. Astfel, jumătatea vieții unui skill a ajuns sub 5 ani, iar în unele cazuri chiar la 2 ani și jumătate, drept urmare nevoia de învățare și adaptare continuă e mai acută decât oricând.

Profesioniștii din industria tech sunt ca sportivii, trebuie să țină pasul cu tehnologia, exact cum un sportiv se antrenează permanent pentru a face performanță.

Proiectele la care lucrează Cognizant te dezvoltă extraordinar ca profesionist în tehnologie, oferindu-ți o deschidere amplă către piețe și jucători globali care dau tonul în economie. În plus, educația continuă este o direcție strategică în Cognizant România. Angajații noștri beneficiază de programe vaste de Learning & Development, Reskilling şi Upskilling şi programe de inovare (Bluebolt). În iunie, am avut o săptămână dedicată Learning & Development, iar în sezonul estival derulăm Innovation Festival, context în care colegii noştri împărtășesc experiențe de inovare.

Ne bucurăm că anul acesta Cognizant România a ocupat locul al 2-lea în topul “Randstad România Employer Brand Research 2024”, cea mai cuprinzătoare cercetare de brand de angajator din lume.

Investim în educație şi în comunitǎțile din care facem parte, iar aici amintesc de colaborarea cu Destiny Park, unde am lansat recent un nou spațiu edu-tech, menit sa ajute tinerii sa-si descopere pasiunea pentru tehnologie.

7. Care credeți că vor fi cele mai importante abilități în IT în următorii 3-5 ani? Cum se pot pregăti profesioniștii IT pentru a rămâne la curent cu tendințele pieței?

Modelul tradițional de calificare nu mai ține pasul cu lumea într-o continuă evoluție. Acesta este motivul pentru care la finalul anului 2023, Cognizant a lansat o inițiativă de training fără precedent la nivel mondial, Synapse. Acest proiect va revoluționa și reechilibra peisajul educației tehnologice, va dezvolta forța de muncă prin redefinirea oportunităților pentru mai mult de 1 milion de persoane din întreaga lume. Inițiativa își propune să creeze un pool de talente angajabile pentru economia digitală în expansiune până în 2026 – de la alfabetizare digitală până la antrenarea unor abilități de vârf, precum Generative AI.

Cum aminteam anterior, constientizarea faptului că un set de cunoștințe în IT are o durata medie de 2 ani și jumătate e esențială pentru fiecare profesionist din domeniu. Învățarea nu se oprește niciodată, e principalul catalizator pentru evolutie și, în sine, oferă o motivație. E necesar efort continuu, însă există și o satisfacție constantă, generată de această creștere. Pe lângă învățarea continuă, e important să apreciem impactul AI, în speță GenAI, asupra activităților de programare. Este evident că vom vedea relativ repede cod de rutină (la început) scris de AI, mai ales în condițiile în care deja vedem “copiloti AI” care știu să sugereze anumite segmente de cod sau sa facă “code review” sau “unit tests”. Așa cum AI va deveni un instrument de mare ajutor în toate domeniile de activitate, el va contribui semnificativ și în programare, eliminând nevoia de activități simple și repetitive, și lăsând programatorii să “orchestreze” arii mai complexe. Testarea e un alt subiect pentru care AI va avea o relevanță crescută, iar exemplele nu se opresc aici. Mentalitatea pe care e important să o abordăm este una spre deschidere către AI și de elevare a activităților la niveluri de complexitate și creativitate care nu pot fi acoperite de AI.

8. Cum vedeți viitorul pieței IT în România și ce planurile dezvoltare are Cognizant în acest context?

Piața IT din România are un ingredient special, calitatea talentului de software engineering de aici. Cunoștințele tehnice, atitudinea și abilitățile noastre de comunicare ne-au asigurat creșterea de până acum. Cum spuneam, cunoștințele tehnice nu stagnează și e extrem de important să ținem pasul pentru a aduce valoare în inițiativele pe care le avem împreună cu partenerii noștri. De asemenea, trebuie să facem acest lucru într-un mod competitiv evaluând, cu mare atenție, echilibrul între costuri și valoarea livrată. Așadar, dezvoltarea cunoștințelor, valoarea de business și competitivitatea vor fi elemente cheie pentru succesul sectorului IT în România.

Toate eforturile noastre sunt îndreptate în direcția creșterii – ne setăm obiective ambițioase în fiecare an. Nici nu concepem altfel, când lucrăm alături de giganți globali pentru a livra la scară largă soluții. În toată istoria noastră, am dezvoltat relații de business cu companii care sunt lideri mondiali în domeniile lor de activitate. Am lucrat cu 29 din 30 cele mai mari companii pharma, cu 9 din 10 cele mai mari bănci din lume ș.a.m.d.

Cunoaștem și lucrăm cu tehnologii extrem de variate, pe care le aplicăm la scară largă pentru industrii din cele mai diverse: Automotive, Banking, Asigurări, piețe de capital, Educație, Sănătate, Oil & Gas, Retail, Transporturi și Logistică, Travel & Ospitalitate, bunuri de larg consum, Blue Economy etc.

9. Cu ce cifră de afaceri previzionați să închideți anul acesta și care sunt factorii care vor ajuta la îndeplinirea ei?

Planurile de viitor sunt formulate și explicate o dată la fiecare trimestru de către oficialii companiei, iar ultimele rezultate financiare anunțate pe 31 iulie pot fi consultate aici.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...