Mihai Fifor: România va continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare. MApN vrea încă cinci avioane F16 din Portugalia

România va continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare şi a fost evidenţiată la Summitul NATO de la Bruxelles ca fiind una dintre cele cinci ţări aliate care a făcut această alocare pentru a doua oară consecutiv, a declarat vineri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.
Economica.net - vin, 13 iul. 2018, 18:30
Mihai Fifor: România va continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare. MApN vrea încă cinci avioane F16 din Portugalia

‘România a fost evidenţiată ca fiind una dintre cele cinci ţări aliate care au alocat pentru a doua oară consecutiv procentul de 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Vă reamintesc că a fost o decizie a Parlamentului României şi a Guvernului României de a aloca şi anul acesta procentul de 2% pentru Apărare, procent din care peste 40% a fost alocat pentru înzestrarea Armatei, pentru programele majore de înzestrare. Spuneam că este un lucru foarte bun pentru noi faptul că am fost evidenţiaţi, în contextul unor discuţii foarte consistente privind ridicarea la nivelul de 2%, aşa cum s-a convenit la Summitul NATO din Ţara Galilor. (…) Pot afirma fără niciun fel de rezervă că România va continua să aloce procentul de 2%. Este o decizie a Parlamentului şi a Guvernului României de a continua să facem această alocare şi de a continua să ducem mai departe programele majore de înzestrare, dar şi de modernizare a Armatei Române’, a precizat Fifor, într-o conferinţă de presă la sediul MApN.

Întrebat de ce în anul precedent din alocarea de 2% din PIB s-au cheltuit mai puţini bani, respectiv 1,81% din PIB, ministrul a spus: ‘Este o uşoară eroare şi daţi-mi voie să o clarific. România a alocat 2% din PIB pentru apărare în 2017, execuţia bugetară însă este într-adevăr de 1,81%, un lucru pe care l-am discutat şi în cadrul Summitului NATO’. ‘A fost abordat acest lucru punctual de către partenerii americani. România a fost lăudată pentru execuţia bugetară şi pentru faptul că face parte din grupul de cinci state care, în momentul de faţă, alocă 2% din PIB. Cu alte cuvinte, a fost un prim an în care, după foarte mulţi ani de subfinanţare a Armatei Române, Guvernul şi Parlamentul au decis că trebuie să intrăm şi noi în rândul statelor care alocă 2% şi să ne îndeplinim obligaţiile asumate la Summitul din Ţara Galilor şi, iată, continuăm acest lucru. Anul acesta, nu am niciun dubiu, ne vom închide pe 2% aşa cum trebuie’, a subliniat Fifor.

Chestionat din nou pe subiectul diferenţei dintre execuţia bugetară şi alocare, el a spus: ‘Au fost elemente care nu s-au putut atinge anul trecut şi care au făcut să nu cheltuim întreaga sumă de bani’.

Fifor: Intenţionăm să achiziţionăm încă cinci avioane F16 din Portugalia

MApN intenţionează să achiziţioneze încă cinci avioane F16 din Portugalia pentru a completa escadrila de 12 aparate de acest tip aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române şi va promova o lege în Parlament pentru a putea continua acest program, a anunţat vineri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

‘În urmă cu câteva zile, domnul secretar de stat Mircea Duşa a efectuat o vizită în Portugalia. A avut loc acolo o discuţie, pe care eu am continuat-o în cadrul Summitului NATO cu partenerii portughezi, de unde noi am achiziţionat cele 12 aparate F16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Intenţionăm să mai achiziţionăm încă cinci astfel de aparate, în primă fază, tot de la colegii portughezi, pentru a putea să avem completă escadrila de F16 din dotarea Forţelor Aeriene, urmând ca în perioada viitoare să discutăm despre cele 36 de aparate F16 despre care v-am informat la momentul potrivit, aparate pe care ne dorim să le achiziţionăm pentru Forţele Aeriene Române’, a declarat Fifor, într-o conferinţă de presă, la sediul MApN.

Întrebat ce buget este alocat pentru achiziţia aparatelor F16, ministrul a spus: ‘Discutăm despre alocare bugetară în momentul în care suntem absolut convinşi că putem avea aceste aparate de zbor’.

‘Este prematur să discutăm despre evaluare, nici nu ar fi corect din partea noastră să discutăm despre o astfel de sumă până nu avem o înţelegere fermă cu cei care vor livra aceste aparate. Vă reamintesc, sunt mai multe posibilităţi luate în calcul în momentul de faţă. Ne-am adresat mai multor state care au în dotare F16 şi care pot disponibiliza aceste aparate de zbor, fie că discutăm de SUA, fie că discutăm de Israel, fie că discutăm de Grecia. Cele cinci aparate de care vă vorbeam vin tot din Portugalia, pentru că a fost firesc să continuăm colaborarea din Portugalia pe acest program. Sunt aparate de zbor pe care le cunoaştem, sunt aparate de zbor interoperabile cu ce am cumpărat până acum din Portugalia, dar despre suma pentru aceste aparate vom discuta spre finalul anului, atunci când intenţionăm să promovăm o lege în Parlament pentru a putea să continuăm programul de F16’, a explicat Fifor.

Ministrul a precizat că patru dintre aceste avioane urmează să aibă comandă simplă şi unul comandă dublă. ‘În momentul de faţă discutăm de patru aparate cu comandă simplă şi un aparat cu comandă dublă’, a menţionat Mihai Fifor.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...