Mihai Ivașcu, CEO al companiei de blockchain Modex: Vrem să închidem runda de finanţare de 50 de milioane de dolari în acest an

06 04. 2021
Mihai Ivascu

„Runda este în curs de desfășurare în continuare și ne dorim să o închidem în acest an, însă obiectivul nostru principal în acest moment este să obținem cel mai bun rezultat, atât pentru noi, cât și pentru investitorii noștri. Mai mult, prioritatea noastră este dezvoltarea companiei și lansarea de noi produse care folosesc blockchainul în simbioza cu alte tehnologii emergente sau sisteme IT. Rămâne să oferim mai multe detalii când toate aspectele tehnice și financiare vor fi puse la punct, dar vă putem spune de pe acum că dezvoltarea la nivel global își urmează drumul început odată cu lansarea produsului tehnologic patentat – Modex BCDB”, spune Mihai Ivaşcu.

Compania are peste 100 de proiecte încheiate în ultimii doi ani sau aflate în curs de dezvoltare, majoritatea fiind clienți internaționali din domenii diverse, de la tech la instituții financiare sau medicale, de la aplicații mobile, până la autorități publice care au nevoie de securizarea, protecția și imuabilitatea datelor.

„Sunt proiecte care implementează blockchain în SUA, avem acolo doi clienți majori care rulează aplicații online și au nevoie de blockchain database pentru consumatorii lor. Mai avem parteneri și clienți din UK, UE, Orientul Mijlociu și Australia. În România lucrăm cu instituții guvernamentale centrale care doresc să experimenteze utilitatea blockchain în zona datelor digitale și eventual să implementeze tehnologia odată cu procesele de digitalizare pe care le-au promis cetățenilor”, arată Mihai Ivaşcu.

Anul trecut Modex a fost acceptată în C5 Accelerate (C5A), un renumit accelerator de business din Statele Unite ale Americii care încurajează și ajută antreprenorii cu idei îndrăznețe și tehnologii de vârf. Programul facilitează, pentru companiile selectate, accesul la investitori, mentorat avansat, dezvoltarea leadership-ului și sprijin pentru dezvoltarea afacerilor.

„Am avut ocazia, în această perioadă, să participăm online la peste 100 de ore de cursuri, consultații, mese rotunde, workshop-uri și proiecte de mentorat pentru scalarea afacerii și obținerea unui impact cuantificabil. În același timp, acest program ne-a facilitat extinderea pe piața americană și ulterior exploatarea produsului pe piața de data protection și cybersecurity în relația cu parteneri instituționali de peste Ocean”, povesteşte CEO-ul companiei despre experienţa avută la accelerator.

Impactul pandemiei, ţinut sub control

Impactul pandemiei asupra operațiunilor Modex nu a fost la fel de puternic ca în alte industrii, chiar dacă a fost un an dificil, continuă acesta. „Aveam deja proceduri clare pentru lucrul de acasă, implementate încă de la înființarea companiei și ne-am asigurat ca fiecare angajat respectă aceleași proceduri”.

Cel mai important lucru a fost să se asigure că toţi angajaţii sunt în siguranţă. De altfel, compania continuă să promoveze telemunca, pentru a-şi proteja angajații în fața pericolului infectării și pentru a contribui la efortul social depus pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

„Acest lucru rămâne în continuare valabil și, având în vedere ca hub-ul din București, cel mai mare la nivel global de la Modex, și-a mărit masiv numărul de angajați în 2020, pe fondul unei creșteri la nivel de global al numărului de angajați cu 60%, ne-am extins și spațiul de office din România, fiind astfel pregătiți pentru o viitoare revenire la normal atunci când situația sanitară o va permite”.

Însă, în pofida unui an atipic pentru mediul de business, obligat să își regândească planurile de dezvoltare și strategiile pe termen scurt și mediu, Modex a reuşit să încheie anul trecut cu venituri de 9 milioane de dolari, iar pentru anul acesta şi-a propus o creștere în ritmul pieței.

„Totodată, lansarea diviziei de custom development de la Modex, realizată la jumătatea anului trecut, va asigura în primul rând creșterea vânzărilor la nivel de companie, datorită interesului pe care companiile de software și nu numai le au în direcția fintech sau a produselor care utilizează tehnologia blockchain integrată cu alte tehnologii IT”, explică Ivaşcu.

De asemenea, anul 2020 a fost unul aglomerat în ceea ce priveşte implementările pentru clienţi. Un proiect foarte important este parteneriatul cu Microsoft, iar un altul este parteneriatul tehnologic cu UiPath.

Un al proiect interesant al companiei este cel dezvoltat împreună cu Setrio, proiect care își propune să ofere pacienților istoricul medical complet într-un fișier digital cu acces exclusiv privat, indiferent de medicii, clinicile sau laboratoarele prin care au acumulat acest istoric.

„Am integrat tehnologia blockchain în platformă, rezultând o înregistrare medicală extrem de sigură și ușor accesibilă asupra căreia pacienții au proprietate și control complet. Aici intervine esența tehnologiei, faptul că utilizatorul care beneficiază de blockchain are controlul absolut asupra informației digitale care îl privește și îi aparține doar lui, fără ca aplicația, platforma online să mai poată să stocheze, acceseze sau verifice informațiile cu caracter personal salvate într-un fișier digital. De aceea, statele au nevoie imperativă de tehnologia blockchain, pentru a proteja și garanta intimitatea cetățenilor săi într-o lume care tinde să se digitalizeze complet”, arată CEO-ul.

Planuri de dezvoltare pentru 2021

Anul 2021 va fi un an de consolidare a echipei și de scalare a companiei la nivel global. „Plănuim să dezvoltăm produsul de bază – Modex BCDB, dar și să adăugăm noi produse în portofoliu”.

Recent, Modex a obținut statutul de „co-sell ready” ca partener Microsoft, care permite companiei să acceseze piețe noi. Prin acest pas, Modex BCDB este acum inclus în catalogul de soluții Microsoft, care oferă potențialilor clienți acces ușor la soluția Modex.

„Este un pas foarte important pentru noi, pentru că ne permite să ne adresăm unui număr mai mare de potențiali clienți și ne deschide calea către o scalare mai accelerată. De asemenea, ne vom consolida prezența în cloud-ul Azure de la Microsoft, oferind produsul nostru și în cloud”.

În același timp, în acest moment, Modex are în dezvoltare proiecte cu autoritățile locale din zona financiară dar și cea digitală.

Cât priveşte dezvoltarea echipei, anul 2021 va fi rezervat consolidării acesteia, iar recrutarea de noi angajaţi va fi făcută în funcţie de proiecte. În prezent, compania are aproximativ 100 de angajați, iar Bucureștiul a rămas cel mai mare hub. „Avem deschise frecvent poziții în cadrul companiei”.

Costul unei companii pentru utilizarea tehnologiei dezvoltate de Modex

Potrvit co-fondatorului, Modex a apărut din dorința de a face tehnologia blockchain să fie accesibilă și ușor de adoptat pentru orice instituție, una dintre piedicile adopţiei la scară largă fiind costul ridicat de implementare. Prin simplificarea modului de implementare, Modex BCDB contribuie la realizarea unor proiecte de blockchain în câteva zile, în loc de câteva luni.

„Planurile tarifare sunt flexibile iar pentru start-up-uri și programatori oferim un număr limitat de tranzacții de date gratuite, pentru a-i susține în procesul de dezvoltare. Conform planului tarifar, costurile pornesc de la 5.000 de dolari pe an pentru companiile mici și cresc în funcție de complexitatea proiectelor. Pentru proiectele ample, costurile sunt stabilite în funcție de cerințe și obiective”.

Modex este şi prima companie care a deschis un marketplace pentru blockchain, un produs dedicat comunității de programatori în blockchain, așa cum sunt și platformele de dezvoltare puse gratuit la dispoziția IT-iștilor care lucrează cu această tehnologie.

„Avem deja câteva sute de smart contracts publicate, prin care developerii de blockchain pot intra în legătură directă cu potențialii cumpărători. Produsul nostru software este BCDB – Blockchain Database -, iar marketplace-ul rămâne un proiect dezvoltat special pentru comunitatea de programatori. În 2017, nu exista un astfel de loc pentru zecile de mii de dezvoltatori IT din zona de blockchain. Vorbim de o tehnologie care încă se afla la început și are nevoie de soluții tehnice și o piață pentru implementarea ei. Eram ca la începutul internetului când nu aveam Internet Explorer, Mozilla sau Chrome, lumea nu prea avea cum să-l folosească. Până la urmă, noi am reușit să facilităm adopția prin Modex BCDB, pentru că orice companie sau organizație își poate ridica o infrastructură în care să folosească tehnologia blockchain sau poate folosi infrastructura noastră dacă dorește. Astfel, ei pot folosi tehnologia Modex în activitatea lor sau chiar pentru clienții lor”.