„Băncile din România au dus-o foarte bine. Dacă ne uitam la cum arată sediile, eu zic că au dus-o bine. Dacă ne uităm cât de fericiţi par cei din echipa de management, o duc foarte bine. Dacă deschidem orice televizor, din două în două minute e câte o reclamă la câte o bancă care iţi poveşteşte că in trei minute iei nişte bani. Şi, cu toate acestea, jumătate dintre cele 36 de banci active pe teritoriul României reuşesc să nu aibă profit. Şi când spun „reuşesc”, înţeleg că chiar se chinuie să faca treaba asta. Chiar dacă diverşi specialişti din domeniu spun că se poate, că respectă nişte norme de siguranţă, am înţeles, dar până la urmă e o bancă unde eu îmi pun banii. Eu, persoana fizica, persoana juridica, ca la finalul anului să îmi spuna că ai o pierdere”, a afirmat Tudose.
Premierul a dezvăluit de ce nu are bani în bănci. „Nu prea am ce bani să am în bancă. Am refuzat să am leafa pe card ca să trebuiască să îi dau doi bani lui banca aia când îmi folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, pentru că consider că nu merită”.
Acesta a explicat un episod nefericit cu o bancă: „Personal, am avut o experienţă cu băncile cu un cont unde aveam 500 de dolari, şi dupa doi ani am fost sunat de la bancă să îmi spună nu numai că nu mai am banii, dar că mai trebuie să dau 50 de dolari. Că de fapt comisionul prin care ei mi-au păzit şi au avut grijă de ei şi i-au dus la toaletă noaptea dacă aveau nevoie, sau le-au dat să bea apă dacă le era sete, a mâncat fondul şi mai trebuie să aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăla am zis: „Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi, chiar era baiat bun”, a spus premierul.
Totuşi, Tudose a explicat că din funcţia de premier are altă părere: „Ca prim-ministru am altă poziţie. Lucrezi cu banii noştri şi spui că nu ai profit. Cred că ai o problema de management sau ai o problemă că vei continua să ne consideri proşti că nu ne dăm seama ce faci. Eu zic că ajunge. Cu cele 428.000 de miliarde de comisioane, de taxe, de taxe de şmecheri, de taxă că ai trecut prin faţa băncii, că ai îndrăznit să intri în bancă, şi dacă ai intrat, mai ai o taxă că vrei să ieşi, taxa de întreţinere de cont samd.”.
Acesta a concluzionat că există şi bănci serioase, însă „sunt şi bănci care se cred mai deştepte decât statul român. Dacă au profit, înseamnă că banii noştri sunt în siguranţă. Dacă are profit e în regulă, limităm posibilitatea ca ei să aibă prea multă imaginaţie. Înţeleg că ANAF a început să-şi facă treaba şi i-a ţintit pe cei care au mai multă imaginaţie”.