Mihai Tudose, ministrul Economiei: De ce nu s-a făcut gazoductul Giurgiu-Ruse? Au pierdut cârtiţa, domnule, asta au făcut!

Economica.net
01 09. 2015
nord_stream_announces_results_of_environmental_monitoring_in_german_waters_12848000

Gazoductul Giurgiu-Ruse, prin care România ar trebui să se lege energetic de Bulgaria şi UE, nu este nici până acum funcţional, deşi trebuia să fie gata din 2013, pentru că, pe partea românească, fostul constructor, firma mureşeană CALA S.A. a eşuat lamentabil în efectuarea lucrărilor de subtraversare a Dunării.

Contractul cu această firmă a fost rupt în luna februarie a acestui an, după cum ECONOMICA.NET a relatat aici

Ministrul Economiei Mihai Tudose, în subordinea căruia se află Transgaz, dezvăluie, pentru ECONOMICA.NET, detalii „picante” despre munca CALA la subtraversarea Dunării. Astfel, pe lângă faptul că firma mureşeană nu reuşea să efectueze lucrările conform proiectului, a reuşit contraperformanţa să piardă freza de foraj ce săpa tunelul de sub Dunăre. „Au pierdut cârtiţa, domnule, asta au făcut. Fie că s-a prăbuşit tunelul şi a astupat şi utilajul, fie altceva, cert e că au pierdut instrumentul. Era a lor, veniseră cu ea”, spune Tudose.

Ulterior acestui eveniment, Transgaz a rupt contractul cu CALA. „Proiectul nu mai poate fi continuat cu această firmă”, spunea, la acea dată, Petru Văduva, directorul Transgaz. Pierderea „cârtiţei” a fost doar încununarea incompetenţei CALA. Anterior, firma părăsise, de mai multe ori, şantierul, fără a oferi motive întemeiate, pe lângă faptul că avea o întârziere de peste un an la calendarul lucrărilor. Contractul de lucrări a fost totuşi continuat, chiar dacă firma nu dădea semne că ar fi în stare să ducă la sfârşit lucrarea în timp util. De ce, a explicat tot Văduva. Prin ruperea contractului cu Cala, Transgaz risca să plătească daune-interese considerabile, pentru că firma mureşeană avea un contract ferm, cu clauze favorabile, încheiat în 2012, în mandatul fostului director Transgaz Ioan Rusu. În plus, licitarea secţiunii de conductă rămasă de construit ar fi durat 5 luni, apoi alte 5-6 luni ar fi durat subtraversarea Dunării. Or România, prin Transgaz, se angajase în faţa UE, finanţatorul acestui proiect, să termine lucrările până la sfârşitul lui 2014, lucru care oricum nu s-a întâmplat.

În cele din urmă, cu toate riscurile de daune-interese, contractul cu CALA fost rupt, în februarie.

Firma Cala din Mureş are ca obiect de activitate forajele orizontale, lucrările de subtraversare şi reabilitări conducte. Compania este deţinută de familia Boca, Daniel Ioan Boca fiind administrator. Anul trecut, compania a realizat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei şi o pierdere de peste 1 milion de lei. Firma are 112 angajaţi.

În prezent, Transgaz aşteaptă un nou constructor, mai capabil. „Se află în derulare procedura de licitaţie pentru construcţia interconectorului Giurgiu-Ruse, iar câştigătorul va fi aflat la începutul lunii octombrie”, spune ministrul Economiei. Între timp, a fost câştigată şi bunăvoinţa UE, finanţatoare partial a proiectului Giurgiu-Ruse, care a acceptat extinderea termenului-limită de finalizare a lucrărilor până la 31 decembrie 2016, arată Ministrul Tudose. La acea dată, lucrarea va fi fost realizată cu o întârziere de trei ani faţă de termenul asumat iniţial.

Interconectorul Giurgiu-Ruse este un gazoduct dublu, cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi anual, care este realizat în parteneriat cu Bulgaria. În sarcina fiecărei ţări cade realizarea lucrărilor la câte o conductă. Lungimea totală a gazoductului care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale din proiectul iniţial sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.

Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, doar gazoductul către Moldova este funcţional, dar pe aici curg doar sporadic gaze şi şi acestea sunt în cantităţi foarte mici.