„Consumatorii trebuie să aibă încredere în industria avicolă şi în inspectorii Autorităţii, deoarece produsele scoase la comercializare au girul autorităţilor şi sunt bune pentru consum. Noi facem controale periodice la toate alimentele, iar dacă acestea au ajuns la raft înseamnă că sunt sigure”, a explicat şeful ANSVSA.
Ţurcanu vine cu aceste precizări în urma descoperirii unui efectiv de 37.000 de păsări contaminat cu Salmonella enteritidis, la o fermă de creştere a puilor de carne, întregul efectiv fiind sacrificat, iar carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă.
„În urma unui autocontrol, o fermă de creştere a puilor de carne s-a sesizat de apariţia salmonellei, iar noi am acţionat conform legii şi am dispus sacrificarea păsărilor. Am vrut să vedem dacă problema a fost doar în fermă sau s-a regăsit şi în carne, iar în acest caz s-a identificat. Am dispus distrugerea întregului lot de peste 50 de tone de carne de pui”, a spus preşedintele ANSVSA.
Potrivit sursei citate, în România incidenţa aceste bacterii la păsări este foarte scăzută, sub 1%, în comparaţie cu celelalte ţări unde atinge şi 30-40%.
„Sistemul veterinar din România, împreună cu industria avicolă, verifică fiecare lot în parte şi, atunci când apar suspiciuni, intervin şi distrug produsele respective. În România incidenţa acestei bacterii la păsări este foarte scăzută, sub 1%, faţă de celelalte ţări, unde atinge şi 30-40%”, a menţionat preşedintele ANSVSA.
Reprezentanţii ANSVSA asigură consumatorii că nu a ajuns pe rafturi nicio o cantitate de carne de pui contaminată cu această bacterie, pentru că întregul lot de carne a fost distrus. Recent, inspectorii veterinari s-au mai confruntat cu încă un caz de acest gen, dar la o fermă de găini ouătoare, unde au fost luate toate măsurile, iar produsele au fost distruse.
Şeful ANSVSA a precizat că nu poate oferi informaţii despre numele fermelor sau numele producătorilor pentru că nu este profesional, în condiţiile în care industria avicolă este serioasă şi responsabilă, verificând alături de ANSVSA fiecare lot în parte.
În ultimele zile, au apărut tot mai multe informaţii referitoare la alimente contaminate, motivul principal fiind intenţia ANSVSA de a comunica consumatorilor că produsele scoase la comercializare sunt bune şi sigure pentru consumul uman, iar autorităţile îşi fac treaba pe partea de controale.
„Este o nouă guvernare şi o nouă abordare. Am hotărât să vedem cum stăm în România cu tot ceea ce înseamnă produse care ajung pe masa consumatorului. Dorim în mod special să protejăm consumatorii, să-i anunţăm în mod corect, pe documente, când sunt şi apar probleme”, a mai adăugat preşedintele ANSVSA.
Potrivit informaţiilor ANSVSA, în ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei.
Autoritatea precizează că repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare.
Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonellelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din ţara noastră. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.
Potrivit ANSVSA, infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.