Mihail Gorbaciov: Au apărut semnele unui nou „război rece”. Trebuie oprit întregul proces
‘Trebuie să ne întoarcem la linia de start, de la care am început să construim o lume nouă atât în Europa, cât şi peste tot în lume’, a declarat Gorbaciov, evocând întâlnirea sa cu preşedintele american George Bush.
În cursul acelei reuniuni istorice, desfăşurată la Malta la 23 decembrie 1989, la câteva săptămâni după reunificarea Germaniei, preşedinţii celor două superputeri, în ciuda tuturor disensiunilor, au reuşit să se pună de acord asupra problemelor-cheie şi au luat act de sfârşitul ‘războiului rece’, care durase aproape 40 de ani, scrie Agerpres.
‘Acum, din nou, au apărut semne de ‘război rece’. Este posibil şi trebuie oprit întregul proces. Doar l-am putut opri în anii ’80. Şi am mers spre destindere, spre reunificarea (Germaniei). Şi a fost mai greu decât acum. Putem face aceasta şi în prezent’, a spus fostul lider sovietic.
În opinia sa, SUA sunt de vină în primul rând de noua spirală a confruntării. Americanii au decis că ei au câştigat ‘războiul rece’ şi suferă până în prezent de acest ‘triumfalism’. ‘Nu vreau să laud prea mult puterea noastră, pentru că şi ea comite destule greşeli, dar astăzi pericolul vine de la poziţia americană. Triumfalismul îi chinuie’ pe ei, consideră Gorbaciov.
După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia a trecut prin momente dificile şi SUA au profitat de aceasta, dar acum situaţia s-a schimbat, spune el. ‘E bine că acum preşedintele (Vladimir Putin) are grijă de securitate, de capacitatea de apărare, de dezvoltarea industriei militare, de îmbunătăţirea armatei. Suntem acum înarmaţi. Deci, dacă va fi nevoie, putem şi să le răspundem’, a afirmat fostul lider sovietic.
‘Cred că nu este prea târziu. Se vor găsi oameni care vor avea puterea să oprească toate acestea şi să înceapă construcţia unei noi ordini mondiale, care să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în prezent comunitatea internaţională’, a spus Gorbaciov, estimând că acest proces ar trebui început din Europa.
‘Europa ar putea avea un impact foarte pozitiv. Ea ar trebui să fie motorul construcţiei lumii noi. Însă acum Europa este supusă unor presiuni ca să meargă într-o altă direcţie’, a concluzionat fostul lider sovietic, care s-a arătat dispus să se implice personal în acest proces.