La sfârşitul lui 2022 vom ajunge din punct de vedere economic la nivelul anului 2019 – Mihail Ion, Raiffeisen Bank

14 05. 2020
criza_scadere_recesiune_94502000_90078300

Într-o analiza privind efecte coronavirusului asupra economiei româneşti, Mihail Ion a spus că este foarte greu acum să dai pronosticuri, mai ales că ne confruntăm cu un grad de incertitudine foarte mare deoarece bătălia cu o criză sanitară este un teritoriu neexplorat de noi”.

El a precizat totuşi că previziunile făcute de economiştii Raiffeisen Bank, conduşi de Ionuţ Dumitru, prevăd o contracţie a economiei româneşti de 7% în 2020,urmată de o creştere economică de 5% în 2021. În acest fel, din punct de vedere macroeconomic, abia la finalul lui 2022, economia românească va fi înghiţit efectele nefavorabile generate de pandemia Covid 19. La finele lui 2022, România va recupera şi va ajunge din nou la situaţia din 2019.

Totodată în această perioadă ne vom confrunta şi cu o anumită corecţie a cursului leului. După cum spun rapoartele macoreconomice ale Raiffeisen Bank, leul se va deprecia cu cateva puncte procentuale anul acesta.

În schimb, chiar dacă există programe care vin în ajutorul persoanelor fizice şi juridice atinse de scăderea finanţării sau de oprirea activităţii în perioada stării de urgenţă şi apoi a repornirii economiei, reprezentanţii băncii austriece nu văd o escaladare a creditelor neperformante la fel ca în timpul crizei financiare din 2009. Atunci băncile au fost ţinta crizei, acum băncile sunt cele care prtin finanţările pe care le pot acorda vin în sprijinul crizei economice.

Mircea Busuioceanu, și el vicepreşedinte la Raiffeisen Bank, spune că vom avea o creştere moderată a creditelor neperformante ca urmare a crizei financiare generate de Covid 19, pentru că avem o serie de factori favorizanţi, performanţele României şi performanţele pieţei financiare, dar că există spaţiu de manevră, mai ales prin îmbunătăţirea legislaţiei neprietenoase, în special a legii insolvenţei.