‘Pentru România, ca şi pentru alte state din Europa Centrală şi de Est, Ucraina este o ţară critică de tranzit în ceea ce priveşte aprovizionarea Uniunii Europene cu gaz, împreună cu Republica Moldova. Considerăm că vecinătatea noastră merită mai multă atenţie din punctul de vedere al securităţii energetice strategice. Vom sprijini continuarea aprovizionării cu gaz prin Ucraina şi vom face tot ce putem ca să cooperăm cu partenerii ucraineni atât în sectorul de afaceri, cât şi cu autorităţile pentru a facilita transformarea sistemului lor energetic astfel încât să devină mai responsabil, mai transparent şi mai orientat spre piaţă’, a afirmat Constantinescu, în cadrul unui forum organizat de Institutul Aspen România.
El a adăugat că interconectarea cu Moldova reprezintă o prioritate pentru agenda energetică a României.
Mihnea Constantinescu a mai spus că, în viziunea Bucureştiului, viitoarea arhitectură energetică ce aprovizionează UE trebuie să îndeplinească trei condiţii – să asigure consolidarea securităţii energetice, diversificarea surselor de aprovizionare şi să respecte regulile Uniunii Europene.
‘Acest lucru este foarte important şi România va fi foarte fermă în promovarea şi apărarea acestui principiu, acela de a respecta regulile UE, mai ales pachetul energetic’, a susţinut Mihnea Constantinescu.
El a subliniat, totodată, importanţa relaţiei transatlantice atunci când este vorba de tema energetică. Constantinescu a caracterizat această relaţie drept ‘indispensabilă pentru viitoarea uniune energetică’.