Mii de angajați din Germania ai companiei Bosch protestează împotriva închiderii fabricilor și concedierilor

Câteva mii de angajaţi ai Robert Bosch, cel mai mare furnizor global de componente auto, protestează vineri în Germania contra planificatelor închideri ale fabricilor şi a relocării locurilor de muncă, decizii necesare, în opinia companiei, pentru realizarea tranziţiei la vehiculele electrice, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 19 nov. 2021, 17:33
Mii de angajați din Germania ai companiei Bosch protestează împotriva închiderii fabricilor și concedierilor

Sindicatul IG Metall a informat că aproximativ 3.000 de angajaţi de la diverse uzine s-au adunat în apropierea fabricii Bosch din Buehl. La această unitate, ca rezultat al relocărilor şi reducerilor de personal, îşi vor pierde slujbele aproximativ 1.000 de angajaţi până în 2025.

De asemenea, angajaţii s-au adunat şi în oraşul Arnstadt, unde ar urma să se închidă până la finalul anului uzina care fabrică aşa numitele regulatoare de tensiune pentru generatoare, o componentă auto care nu mai este necesară la vehiculele electrice.

Proteste au loc şi în apropierea fabricii Bosch din Munchen, unde 250 de locuri de muncă ar putea fi relocate în afara Germaniei, deşi încă nu s-a luat decizia finală.

„La fiecare pompă de combustibil fabricată la Munchen, înregistrăm pierderi”, a afirmat pentru Reuters directorul fabricii, Joerg Luntz.

„Nimeni nu neagă că schimbările structurale de la Bosch necesită un efort masiv. Dar transformarea trebuie să fie echitabilă şi să-i aibă în centru pe angajaţi”, a apreciat Frank Sell, şeful Consiliul angajaţilor la divizia Bosch de soluţii de mobilitate.

Sindicatele din Germania şi din alte ţări au avertizat că realizarea tranziţiei la vehiculele electrice ar putea costa milioane de locuri de muncă dacă nu se face o recalificare a angajaţilor. un studiu apărut în mai estima că doar în Germania ar putea fi pierdute 100.000 de locuri de muncă.

La începutul acestei luni, Bosch anunţa că intenţionează să investească, numai în 2022, peste 400 de milioane de euro în extinderea fabricilor de plăcuţe semiconductoare din Dresda şi Reutlingen, Germania, şi a operaţiunilor sale din domeniul semiconductorilor din Penang, Malaysia.

„Cererea de cipuri continuă să se majoreze cu o viteză ameţitoare. Având în vedere situaţia actuală, ne extindem sistematic producţia de semiconductori, astfel încât să putem oferi clienţilor noştri cea mai bună susţinere posibilă”, a declarat Volkmar Denner, preşedintele Consiliului de Administraţie al Robert Bosch GmbH.

Cea mai mare parte a investiţiei este alocată pentru noua fabrică Bosch de plăcuţe semiconductoare de 300 de milimetri din Dresda, unde capacitatea de producţie urmează să fie extinsă şi mai rapid în 2022. Aproximativ 50 de milioane de euro din suma planificată vor fi cheltuiţi anul viitor pentru fabrica de plăcuţe semiconductoare din Reutlingen, lângă Stuttgart. Bosch va investi aici în total 150 de milioane de euro pentru spaţiul suplimentar cu mediu controlat, din 2021 până în 2023.

Grupul Bosch este prezent în România de 27 de ani şi are aproximativ 8.160 de angajaţi în cinci entităţi. În 2020, Bosch a înregistrat vânzări de 448 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate şi livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgerate GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 395.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania a generat vânzări de 71,5 miliarde de euro în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Situația căilor ferate din România nu bună, dacă este să privim câți kilometri au fost modernizați după Revoluție, scrie publicația specializată Club Feroviar, care trece în revistă......
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi ...
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care ...
SUA au adăugat pe „lista neagră” de companii chinezești periculoase și CATL sau Tencent Holdings
SUA au adăugat pe „lista neagră” de companii chinezești periculoase și CATL sau Tencent Holdings
Departamentul de Apărare al SUA a declarat luni că a adăugat giganți tehnologici chinezi, inclusiv liderul de jocuri ...