Mii de corporatişti lucrează în nordul Capitalei. Cum a crescut traficul la metrou în ultimii trei ani

17 02. 2017
cladire_birouri_61332300

Livrările de noi clădiri de birouri au dus la creşterea traficului de pasageri la staţiile de metrou din nordul Bucureştiului, arată o analiză ECONOMICA.NET, pe baza datelor funizate de Metrorex. Astfel, mai multe titluri de călătorie au fost validate lunar la staţiile Aviatorilor, Aurel Vlaicu şi Pipera. 

Clădiri cu suprafeţe mari de birouri, de peste 180.000 de mp, au fost finalizate anul trecut doar în partea de nord a Bucureştiului, arată datele unui studiu realizat de CBRE. Printre cele mai importante clădiri se numără Hermes Business Campus, cu peste 53.000 de mp, turnul Globalworth Tower, cu 49.300 de mp, dar şi Oregon Park, cu 44.700 de mp şi Metroffice, cu 20.500 de mp. 

Cea mai mare creştere a numărului de angajaţi s-a întregistrat în zona Barbu Văcărescu-Floreasca, de 32%. Aproape 45.600 de corporatişti munceau la sfârşitl anului în birourile din această zonă, arată datele DTZ Echinox. Şi numărul angajaţilor care lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera Sud a crescut anul trecut cu 20% faţă de 2015, la peste 41.000 de angajaţi. 

„Ținând cont de livrările anunțate pentru anul acesta și de cererea existentă în piața de birouri, estimăm că până la finalul anului 2017, numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București va ajunge la aproximativ 260.000”, spune Bogdan Bogatu, Senior Broker Office Agency DTZ Echinox. 

Anul acesta, locațiile de birouri din București care vor înregistra cele mai semnificative creșteri ale numarului de angajați sunt zona de Vest, zona de Centru și Pipera Sud.

Odată cu livrarea noilor clădiri, şi-au făcut apariţia şi angajaţii companiilor care au închiriat suprafeţe mari pentru noile birouri. 

Iar planurile dezvoltatorilor nu se opresc aici. În urmatorii doi ani sunt anunţate proiecte care vor aduce pe piaţă un plus de 592.000 mp, din care 40% vor fi livrate în zona de vest, 37% în zona de nord si Pipera, iar 15% în zona de centru, mai arată datele CBRE. 

Cu cât a crescut traficul la staţiile de metrou din nordul Capitalei 

Cea mai mare creştere s-au înregistrat la staţia de metrou Aurel Vlaicu, acolo unde numărul titlurilor de călătorie validate a crescut în 2016 cu 5,7% faţă de 2015, şi cu 17,9% faţă de 2014, arată datele frunizate de Metrorex la socilitarea ECONOMICA.NET

Dezvoltatorul Portland Trust livra anul trecut prima fază din proietul Oregon Park, acolo unde Oracle şi-a mutat sediul începând cu luna iulie. Traficul la metrou, doar pentru luna iulie, a crescut de la 472.319 în 2014, la 509.838 în iulie 2015 şi a ajuns la 536.032 titluri validate în iulie 2016. 

Creşteri anuale s-au înregistrat şi la staţia de metrou Pipera, acolo unde numărul cartelelor validate a crescut în 2016 cu 3,6% faţă de 2015, şi cu 6,16 faţă de 2014.

Trafic în creştere a fost şi la staţia de metrou Aviatorilor, folosită de angajaţii companiilor cu sedii în clădirile de birouri de la Piaţa Presei. Anul trecut, traficul a crescut cu 1,1% faţă de 2015, însă este mai mic cu 1,6% faţă de datele înregistrate în 2014. 

În INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos se poate observa evoluţia lunară a traficului în ultimii trei ani.

 

Traficul la Aurel Vlaicu
Create bar charts

Zona Orhideea, noul pol al corporatiştilor

În zona Orhideea, trei noi proeicte vor fi livrate pe piaţă în următorii ani. Este vorba de proeictul The Bridge al celor de la Forte Partners, construit pe acelaşi teren unde CA Immo ridică Orhideea Towers. Tot în zonă mai construieşte şi Vastint, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA. Nu departe, la staţia de metrou Politehnică, suedezii de la Skanska investesc 38 de milioane de euro în prima fază a proeictului Campus 6. 

Deşi în ultimii ani a crescut intersul arătat de dezvoltatori pentru terenurile cu acces rapid la staţiile de metrou Grozăveşti şi Politehnică, Geo Mărgescu, CEO şi fondator Forte Partners nu crede că zona se va confrunta cu probleme pe partea transportului cu metroul. 

Nu cred că o să se pună problema aglomerării reţelei de metrou în zona respectivă. Cel puţin nu în următorii patru, cinci ani. Cred că cele patru proiecte anunţate, al nostru, al celor de la Skanska, Vastint şi CA Immo, vom adăuga 200.000 de mp de birouri în următorii ani”, este de părere Geo Mărgescu. 

Acesta mai spune că zona de centru-vest va mai suporta cel mult două noi proiecte de birouri în următorii zece ani. 

Traficul la staţia de metrou Grozăveşti a fost în 2016 la jumătate faţă de cel întregistrat la Aurel Vlaicu. Spre exemplu, dacă în iunie 2016 s-au validat peste 573.000 de titluri de călătorie la Aurel Vlaicu, la Grozăveşti s-au validat puţin peste 217.000 de titluri de călătorie.