Mii de fermieri au ieşit în stradă. „UE nu va mai putea hrăni populaţia tot mai numeroasă”

Fermierii europeni ies cu miile în stradă nemulţimiţi de situaţia economică precară în care se află, urmare a contextului internaţional. Două dintre cele mai importante organizaţii de fermieri la nivel european atrag atenţia că, dacă nu se intervine, UE nu îşi va mai putea hrăni populaţia şi propune o serie de măsuri pentru a ieşi din criză. 
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 22:02
Mii de fermieri au ieşit în stradă.

COPA – COGECA, două dintre cele mai importante organizaţii de fermieri la nivel european, din care face parte şi Federaţia Pro Agro din România a transmis miniştrilor UE o listă de propuneri care, spun oficialii Organizaţiilor, ar rezolva problemele cu care se confruntă producătorii din industria alimentară din UE.  Demersul lor vine în contextul în care mii de fermieri europeni au ieşit în stradă pentru a protesta, nemulţumiţi de situaţia economică în care se află. „Loviţi de o criză fără precedent, numai în Finlanda numărul fermierilor care au protestat se ridică la 5.000. Aceştia au ieşit în stradă cu 600 de tractoare. Proteste de amploare au avut loc luni în toată Europa, inclusiv în state precum Irlanda, Italia, Franţa, Spania, Scoţia şi în Bruxelles”, a declarat , într-un comunicat, Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca.

Potrivit acestuia, fermierii şi cooperativele agricole se confruntă cu serioase probleme de lichidităţi şi multe sunt forţate să iasă din afaceri. „Fermierii au fost grav afectaţi atunci când au pierdut principala piaţă de desfacere-Rusia. Au pierdut o piaţă de 5,1 miliarde de euro peste noapte, urmare a politicii internaţionale a UE. Mai mult, preţurile la imputuri sunt în creştere, iar prăbuşirea preţului uleiului a pus presupune pe materiile prime. Situaţia este inacceptabilă”, a mai spus oficialul COPA – COGECA.

Acesta mai spune că pachetul de măsuri în valoare de 500 de milioane de euro pe care Comisia Europeană l-a lansat în septembrie cu scopul de ajuta sectorul este „o picătură într-un ocean”, în condiţiile în care doar 25% din ajutor a fost efectiv plătit.”UE trebuie să acţioneze acum, pentru că altfel nu îşi va mai putea hrăni populaţia tot mai numeroasă”, atrage atenţia Copa-Cogeca, ai căror membri s-au întâlnit ieri, 14 martie, cu preşedintele Consiliului UE.

Ce vor fermierii

Printre solicitările Copa Cogeca se numără, potrivit documentului citat, redeschiderea pieţei ruseşti, reintroducerea unor măsuri de promovare (a produselor UE n.red) şi asigurarea creditelor pentru export, combaterea practicilor incorecte de-a lungul lanţului alimentar, astfel încât fermierii să obţină preţuri mai bune pentru produsele lor (doar 20% din preţul unei frupturi ajunge la fermier), creşterea pe o perioadă limitată a preţului de intervenţie pentru laptele praf degresat şi unt, sau extinderea ajutorului pentru stocarea privată a produselor lactate. De asemenea, fermierii mai propun măsuri de reducere a costurilor imputurilor prin eliminarea taxelor vamale la importurile de fertilizatori, maşini şi alte produse implicate în producţie.  

Te-ar mai putea interesa și
Trump, la scurt timp după ce a ajuns la Roma: Rusia și Ucraina sunt foarte aproape de un acord și trebuie să se întâlnească acum la cel mai înalt nivel pentru a-l finaliza
Trump, la scurt timp după ce a ajuns la Roma: Rusia și Ucraina sunt foarte aproape de un acord și trebuie să se întâlnească ...
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că Rusia şi Ucraina sunt "foarte aproape de un acord" şi a cerut celor două părţi se întâlnească pentru a-l finaliza, relatează......
Zelenski îl contrazice pe Trump și inisistă că Crimeea aparține Ucrainei, în ciuda ocupației temporare ruse
Zelenski îl contrazice pe Trump și inisistă că Crimeea aparține Ucrainei, în ciuda ocupației temporare ruse
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat vineri că el consideră Crimeea aparţinând Ucrainei, chiar dacă ...
Vast Resources, care exploatează două mine polimetalice în România, caută investitori pentru mina Băița Plai
Vast Resources, care exploatează două mine polimetalice în România, caută investitori pentru mina Băița Plai
Vast Resources plc, companie minieră listată pe piața alternativă a Bursei de la Londra și cu afaceri în România, ...
Anul acesta nu vor fi cireșe de mai din România – asociație a producătorilor
Anul acesta nu vor fi cireșe de mai din România – asociație a producătorilor
Din cauza înghețului de acum două săptămâni, producția locală de cireșe de mai, care reprezenta în jur de 10% din ...