Mii de medicamente au dispărut din farmacii. România nu mai produce niciun medicament inovativ
Românii au fot privați de accesul la peste 20% din medicamentele inovative prezente pe piață, în ultimii cinci ani, adică circa 500 de produse, unele esențiale, susține Dan Zaharescu, președintele ARPIM, la evenimentul ” Concurența în domeniul farmaceutic”, organizat de Consiliul Concurenței. În total, peste 3.000 de medicamente, inovative și mai ales generice, au dispărut din farmaciile din România în perioada amintită. Principalul motiv pentru care s-a întâmplat acest lucru, susțin reprezentanții industriei farma, îl constituie cadrul de reglementare pe care industria îl consideră ostil.
Mai precis, susțin sursele citate, este vorba despre prețul reglementat la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană și de așa numita taxă clawback, care presupune plata a 25% din totalul vânzărilor producătorilor pentru medicamente inovative și 15% pentru genericele produse la noi în țară. Conform lui Zaharescu, dacă condițiile se mențin în continuare de așa natură încât industria să facă pierderi nu este exclusă retragerea altor produse. Sursele citate au mai arătat că în industria farma s-au investit doar 250 de milioane de euro în două decenii, din cauza fiscalității ostile. Iată principalii parametrii expuși de cei de la ARPIM:
- Deficitul balanței comerciale a României pe medicamente în 2023 a fost de peste 5,2 miliarde de euro, respectiv aproximativ 18% din total.
- Comerțul intracomunitar a ajuns la aproximativ 1,25 de miliarde de euro în 2023, în contextul în care producția internă este de doar 800 de milioane de euro și nu se exportă toată, astfel că mare parte se exportă
- Potrivit industriei, din 2012 până în 2021, au fost colectați doar din taxa clawback 17,5 miliarde de lei.
- Piața medicamentelor, în primul trimestru din 2024, a ajuns la 7,05 miliarde de euro, în creștere cu 13,6%, ca valoare, dar în scădere cu 1,8%, ca număr de unități, față de aceași perioadă de anul trecut.
- În România se produc doar medicamente generice.