Peste 4.000 de persoane au fost aduse luni cu feribotul la Atena din insulele din Marea Egee. Majoritatea doresc să-şi continue călătoria prin Macedonia, Serbia, Croaţia, Slovenia şi apoi Austria, având ca destinaţia finală Germania.
Presa locală a informat că autobuzele care ar fi trebuit să-i ducă în nordul Greciei nu au mai apărut, într-un aparent efort al autorităţilor elene de a preveni ca un număr mare de persoane să ajungă la graniţa cu Macedonia.
Ministrul grec al imigraţiei, Ioannis Mouzalas, a declarat duminică seara că peste 5.000 de persoane se află blocate la graniţa cu Macedonia fără să se ştie dacă acestora li se va permite sau nu să-şi continue drumul.
Între timp, Macedonia a confirmat că va permite trecerea doar a refugiaţilor sirieni şi irakieni, la fel ca vecinul său din nord Serbia. Până în prezent, afganilor li s-a permis accesul doar cu controale limitate.
Temându-se că Austria şi-ar putea închide graniţele migranţilor, ţările aflate pe aşa-numita rută a Balcanilor au adoptat succesiv de la sfârşitul lunii noiembrie măsuri pentru a preveni un aflux de refugiaţi pe teritoriul lor. Măsurile au inclus respingerea tuturor migranţilor economici şi controale mai stricte la frontiere.
Circa un milion de persoane, multe dintre ele refugiate sosite din zonele de război din Orientul Mijlociu, au traversat ruta Balcanilor în ultimele 12 luni. Efectiv, toate aceste persoane şi-au continuat drumul ajungând în Germania şi în alte ţări europene bogate.