România se ridică împotriva defrişărilor. Mii de oameni în stradă. Iohannis: „Trimit problema în CSAT”

Sâmbătă au loc proteste în 26 de oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de tăierile abuzive de păduri. Aproape două mii de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Charles de Gaulle, din Bucureşti, şi au plecat în marş către Palatul Victoria, Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului.
Economica.net - sâm, 09 mai 2015, 14:47
România se ridică împotriva defrişărilor. Mii de oameni în stradă. Iohannis:

Sâmbătă au loc proteste în 26 de oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de tăierile abuzive de păduri. Aproape două mii de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Charles de Gaulle, din Bucureşti, şi au plecat în marş către Palatul Victoria, Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului. Organizatorii, printre care şi comunitatea „Uniţi Salvăm”, anunţă că protestul este apolitic, însă că este determinat şi de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a întoarce în Parlament Codul Silvic, folosind, spun organizatorii, argumente de lobby ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie, prezentă pe piaţa industriei lemnului din România din 2003.

 

Update

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că a decis ca problema defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinte a CSAT, el apreciind că protestul organizat sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul „perfect legitim”.

„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca aceasta gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei sedinţe a CSAT”, a scris seful statului pe pagina sa de Facebook.

„Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi ca instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaşi”, a adaugat el.

La Bucureşti, la evenimentul organizat de comunitatea „Uniţi Salvăm” şi de alte 6 organizaţii şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, 12.000 de persoane. Manifestaţia  a început la ora 16.00, în piaţa Charles de Gaulle, la intrarea în Parcul Herăstrău. De aici, protestatarii au pornit în marş către Guvern, Palatul Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului, din faţa Parlamentului.

Aproximativ 200 de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Charles de Gaulle. Aceştia poartă pancarte pe care scrie „Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea”, „Toate partidele ne taie pădurile”, „Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba şi toporul!”

 În ţară, proteste similare sunt anunţate la Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bârlad, Braşov, Cluj, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui.

S-au anunţat evenimente similare şi în diaspora, la Berlin, Chişinău, Copenhaga, Dublin, Londra, Luxemburg, Madrid, Milano, Montreal, Munchen, Paris, Priştina, Stockholm, Toronto, Viena.

Organizatorii susţin că acesta este „primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, „Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”.

 Update

 

Câteva mii de persoane, care au participat sâmbătă la mitingul de protest împotriva despăduririlor abuzive, au plecat de la Palatul Cotroceni, îndreptându-se spre Ministerul Mediului.

Acţiunea a debutat, la ora 16,00, la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău, manifestanţii plecând la ora 17,30 pe Bd. Aviatorilor spre Piaţa Victoriei, unde au protestat în faţa sediului Guvernului. Ulterior, s-au deplasat pe traseul: str. Buzeşti, str. Berzei, Bd. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor şi Bd. Eroilor Sanitari, ajungând la Palatul Cotroceni la 19,00. De aici, au plecat în marş pe Bd. Gheorghe Marinescu, Bd. Eroilor şi apoi spre Splaiul Independenţei, îndreptându-se spre Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, invită la sediul ministerului o delegaţie a celor care protestează, sâmbătă, în Capitală pentru stoparea tăierilor ilegale din România, potrivit unei postări publicate pe pagina sa de Facebook.

‘Felicitări tuturor celor care luptă astăzi pentru stoparea tăierilor ilegale şi a monopolului pe păduri! Înţeleg că ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la minister, iar dacă o delegaţie a manifestanţilor doreşte să ne întâlnim, să discutăm doleanţele lor, îi aştept cu drag’, scrie ministrul Mediului.

Locuitorii din 14 municipii din ţară şi românii din şase oraşe din străinătate protestează, sâmbătă, pentru oprirea despăduririlor abuzive, dar şi cu scopul ca pădurile din România să devină o prioritate naţională pentru autorităţile statului.

Conform datelor centralizate, protestele, care se vor derula sub sloganul ‘Împreună putem opri masacrul pădurilor’, au loc în: Bucureşti, Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Vaslui, Constanţa (pe 10 mai va avea loc protestul ‘DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa’), precum şi în Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal şi Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: CNIR a trimis la ANAP încă un lot de munte: Joseni – Ditrău
Autostrada Unirii A8: CNIR a trimis la ANAP încă un lot de munte: Joseni – Ditrău
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația pentru proiectarea și execuția lotului......
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat vineri lansarea în consultare publică a proiectului de Hotărâre pentru operaţionalizarea ...
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut la 5.158 lei în luna august a acestui an, fiind mai mic cu 84 lei (-1,6%) faţă ...
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM a anunțat astăzi deschiderea unui nou parc de retail în Pitești. Acesta este unul dintre cele patru noi ...