Mii de persoane protestează la Viena împotriva vaccinării obligatorii și a lockdown-ului
Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţi, în germană Freiheitliche Partei Österreichs), chiar dacă liderul formaţiunii, Herbert Kickl, testat pozitiv pentru coronavirus, a lipsit.
Mulţimea, adunată în centrul capitalei austriece, la doi paşi de cancelarie, a agitat bannere al căror conţinut „denunţă dictatura corona” sau se pronunţă împotriva „divizării societăţii”.
Acţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea sporită a poliţiei, îngrijorată de sosirea militanţilor neonazişti şi a huliganilor.
Printre care cei care au chemat la „rezistenţă” se numără şi Katarina Gierscher, originară din Tirol, care a făcut şase ore pe drum pentru a ajunge la manifestaţia de la Viena.
„Nu este normal să fim privaţi de drepturile noastre”, afirmă această profesoară de 42 de ani, care de mai multe luni îşi ţine cei patru copii acasă. „Presiunea la şcoală este prea mare”, spune ea într-o declaraţie pentru AFP, referindu-se la testele PCR efectuate în fiecare săptămână în clase.
„Guvernul vrea să ne divizeze, trebuie să rămânem uniţi”, adaugă interlocutoarea agenţiei franceze de presă.
La o săptămână după ce au fost luat măsuri restrictive împotriva celor nevaccinaţi, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown pentru cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie.
De luni, aceştia nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise.
În pofida reticenţelor iniţiale, guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022. Refractarii vor risca sancţiuni.
Schallenberg şi-a cerut vineri scuze în faţa persoanelor vaccinate pentru că a fost nevoit să ia astfel de măsuri „radicale”.
El a criticat „forţele politice din ţară care se opun cu vehemenţă” vaccinării, denunţând un „atac împotriva sistemului nostru de sănătate”.
Într-o alocuţiune televizată, preşedintele austriac Alexander van der Bellen a avertizat împotriva divizării societăţii, divizare care riscă „să se adâncească şi mai mult”.
„Următoarele săptămâni vor cere un efort considerabil din partea noastră.Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a sparge al patrulea val (al pandemiei) şi a preveni următorul”, a insistat acesta.
Într-o Europă care a devenit din nou epicentrul epidemiei, cazurile au atins în ultimele zile în Austria niveluri ce nu au mai fost înregistrate din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecţii au fost raportate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, puţin sub media europeană.
Sursa foto: Euronews.