Mii de şcoli, închise din cauza vremii. Află unde nu se învaţă

Economica.net
12 02. 2012

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a centralizat, duminică datele transmise de către inspectoratele şcolare judeţene, cu privire la situaţia unităţilor de învăţământ afectate de condiţiile meteo nefavorabile.

Potrivit centralizării, în 20 de judeţe activitatea unităţilor de învăţământ se desfăşoară în condiţii de normalitate, în timp ce, în restul au fost raportate situaţii distincte, relatează Mediafax.

Astfel, în şase judeţe, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă au decis suspendarea integrală a cursurilor, luni atât în mediul urban, cât şi în şcolile din mediul rural. Este vorba despre judeţele Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Vrancea, Dolj şi Olt.

Marţi, cursurile vor fi suspendate în toate unităţile în judeţele Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Vrancea. Şcolile din Dolj şi Olt vor fi deschise marţi.

Pe de altă parte, în Buzău, comitetul judeţean a decis suspendarea cursurilor luni doar în mediul rural, în timp ce în judeţul Vâlcea, de la decizia de suspendare a cursurilor pentru luni fac excepţie şcolile din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În alte nouă judeţe cursurile vor fi suspendate în mai puţin de zece unităţi, în timp ce alte cinci judeţe vor fi cel mult 100 de unităţi de învăţământ închise.

La nivel naţional luni vor fi închise peste 3.500 de unităţi de învăţământ, din cauza vremii nefavorabile.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reaminteşte fapul că, la nivelul fiecărui judeţ, conducerea inspectoratului şcolar este parte componentă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Potrivit MECTS, inspectorii şcolari generali participă la întâlnirile de lucru ale acestor structuri în cadrul cărora deciziile luate se află în strânsă concordanţă cu evoluţia condiţiilor meteorologice din fiecare zi.

Din momentul în care CJSU ia o hotărâre cu privire la desfăşurarea sau suspendarea cursurilor şcolare, inspectoratul şcolar judeţean este responsabil de informarea corectă şi promptă a opiniei publice cu privire la situaţia specifică din fiecare comunitate locală.

Toate unităţile de învăţământ din preuniversitar vor fi deschise, luni, în Capitală, iar cursurile se vor desfăşura normal, o eventuală schimbare a programului urmând să fie decisă în cursul zilei de luni doar dacă va fi impusă de evoluţia condiţiilor meteorologice.

Am făcut o sugestie la Inspectorat, dacă luni cantitatea de zăpadă va fi foarte mare, şcolile să fie închise. Vrem să avem siguranţa că nu chinuim aceşti copii prin mijlocul de transport în comun„, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Cristian Alexandrescu, inspectorul general şcolar al Capitalei, a declarat la România TV că luni toate unităţile de învăţământ vor fi deschise.

Şcolile se deschid luni în Capitală. În momentul acesta toate previziunile pe care ANM le-a făcut la nivelul municipiului Bucureşti spun că, în perioada imediat următoare, vor fi căderi de zăpadă, dar fără viscol. Problema la nivelul Capitalei nu este în a desfăşura orele de curs pentru că toate şcolile şi grădiniţele au asigurată căldura. Problema este doar de deplasare, iar Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector ne-au spus că vor face eforturi substanţiale pentru a putea asigura deplasarea. Deciziile sunt luate la fiecare inspectorat şcolar şi la nivelul fiecărei unităţi„, a declarat Cristian Alexandrescu.

Şcoli închise în nouă localităţi din judeţul Prahova

Aproximativ 3.000 de copiii preşcolari şi elevi din nouă localităţi din judeţul Prahova nu vor merge la grădiniţă sau la şcoală, luni, unităţile de învăţământ din aceste localităţi fiind închise din cauza ninsorilor.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Gheorghe Borovină, în cursul zilei de luni unităţile de învăţământ din nouă localităţi din Prahova vor fi închise în condiţiile în care drumurile care traversează aceste localităţi sunt blocate de nămeţi.

Astfel, vor fi închise nouă şcoli şi nouă grădiniţe din localităţile Boldeşti Grădiştea, Sălciile, Baba Ana, Conduratu, Fulga de Sus, Fulga de Jos şi Colceag, toate cele şapte localităţi fiind situate pe drumuri judeţene care derivă din DN 1 D, drum naţional pe care se circulă cu foarte mare dificultate.

Meteorologii au emis o avertizare COD PORTOCALIU pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea şi Olt, unde va ninge abundent de duminică până luni la prânz. În paralel, a fost activat CODUL GALBEN pentru alte 17 judeţe şi Bucureşti. Luni, codul portocaliu se extinde în 20 de judeţe. Avertizarea ANM e valabilă până marţi.