Cei peste 105.000 de investitori în fondul mutual BCR Obligaţiuni au depăşit, luni, pragul de un miliard de euro, cu active nete de peste 4,43 de miliarde de lei, potrivit cursului de referinţă al Băncii Naţionale a României (BNR), de 4,4221 lei / euro.
Ulterior leul s-a depreciat considerabil, până la aproape 4,46 lei / euro, dar, în vreme ce analiştii prevăd o revenire la pragul 4,44, activele fondului cresc în medie cu un milion pe zi.
BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual românesc şi al treilea fond de investiţii românesc, după Fondul Proprietatea (FP, cu peste 15 miliarde de lei la 31 iulie) şi Fondul de pensii obligatorii ING (cu 4,49 de miliarde lei).
Fondul este un vehicul de investiţii accesibil pentru orice tip de investitor care vrea să profite de nevoia de finanţare a guvernului român prin titluri de stat, care, altfel, au preţuri prohibitive, de de 10.000 de lei bucata. Un titlu al BCR Obligaţiuni se poate cumpăra cu 17,3 lei.
Fondul investeşte numai în instrumente cu venit fix şi deloc în acţiuni şi implică un risc redus. A înregistrat un randament de 8,2% în ultimele 12 luni, mult superior depozitelor bancare.
„Datorită volumelor mari pe care le tranzacţionăm, puterea noastră de negociere cu băncile şi cu partenerii externi este foarte ridicată, astfel încât obţinem randamente superioare” celor pe care investitorii individuali le-ar putea negocia, potrivit unui raport al Erste Asset Management România, care administrează fondul.
Peste 29% din banii fondului sunt în obligaţiuni în euro ale Statului român. Aproape 11 % sunt în depozite bancare la UniCredit Ţiriac Bank, Banca Italo Romena şi Volksbank România. Alte 5% sunt în titluri de stat în lei.
Fondul mai are aproape 120 de milioane de lei în obligaţiunile în euro ale Municipiului Bucureşti.
Erste Asset Management România este liderul pieţei administratorilor de investiţii din România (cu excepţia Frnaklin Templeton, al Fondului Proprietatea), cu o cotă de piaţă de peste 24% din active totale de peste 18,4 miliarde de lei, urmată de Raiffeisen Asset Management (peste 22%).
Raiffeisen Asset Management administrează al doilea cel mai mare fond mutual, Raiffeisen Ron Plus, de 1,8 miliarde de lei.